Medicii avertizează: Atenție la pericolul din aparatele de cafea de acasă

Data publicării:
cafea
Preţul cafelei ar putea exploda în următoarele săptămâni Foto: GettyImages

Pentru foarte mulți români, indiferent de vârsta pe care o au, cafeaua a este nelipsită in fiecare zi. Pe piață există numeroase espressoare și cafetiere tradiționale, care, dacă nu sunt curățate frecvent, pot dezvolta niveluri ridicate de bacterii și mucegai, spun medicii. Acesta este și motivul pentru care mare parte dintre iubitorii de cafea aleg să o prepare în mod clasic: la ibric.

Paul Licșor, proprietar cafenea: Trebuie curățat, șters și nu clătit. Dacă încercăm să comparăm cu espresso făcut acasă, e greu să facem o comparație, pentru că acasă nimeni nu îl curăță. Noi curățăm sitele acestui espressor în fiecare seară.

Alexandra Georgescu, jurnalist Digi24: Sunt foarte multe persoane care preferă să își prepare cafeaua cu ajutorul acestor aparate. Însă, medicii spun că dacă nu le curățăm frecvent, acestea pot dezvolta tot felul de bacterii și mucegai care pot fi dăunătoare pentru sănătate.

Adrian Marinescu, medic primar infecționist: Sunt destule bacterii care s-ar putea transmite, de exemplu stafilococul auriu, salmonella, E-coli. Dacă nu le spălăm, apa pe care o punem ajunge să fie contaminată tocmai în recipientele respective.

Sunt și oameni care conștientizează riscurile la care se expun dacă nu spală aparatele de cafea cât mai des.

Bărbat: Cine nu curăță, e periculos. E mucegai care se dezvoltă acolo, e periculos pentru organism. Dar să se învețe să îl curețe.

Femeie: Am foarte multe la serviciu, dar parcă au ceva. Nu știu cum să vă spun, dar parcă nu e cafea. 

Paul Licșor proprietar cafenea: Sunt locuri multe, chiar foarte multe, care nici nu știu că trebuie curățate sitele sau nu îi interesează. În funcție de cum arată cafeaua, cum curge din portafiltru, poți să îți dai seama dacă espressorul este curat sau nu.

Specialiștii spun că rezervorul de apă al aparatelor de cafea poate deveni unul dintre cele mai murdare locuri din bucătărie, dacă nu este curăţat regulat. Acesta poate fi și motivul pentru care mulți aleg să bea cafeaua făcută la ibric.

Bărbat: Beau numai cafea la ibric, tradițional și o anumită cafea.

Femeie: Faptul că îți faci o cafea la ibric, o faci tu, știi ce pui în ea și cât pui, eu zic că e un avantaj.

Editor web: Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri