Sari la conținut

Meleşcanu, ambasadorului rus: Trebuie evitată „retorica inadecvată” în declaraţiile publice

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, i-a spus, luni, ambasadorului rus la București, Valeri Kuzmin, că trebuie evitată „retorica inadecvată” în declaraţiile publice, iar eforturile trebuie focalizate către dialogul direct. Meleşcanu a subliniat că angajamentele şi poziţiile României în plan extern, în special cele legate de apartenenţa la comunitatea de valori europene şi euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societăţii româneşti.

melescanu kuzmin

Foto: mae.ro

La întâlnirea pe care a avut-o astăzi cu ambasadorul rus la București, ministrul a subliniat importanţa unei abordări pragmatice în relaţiile bilaterale, exprimând deschiderea părţii române pentru dialog, potrivit unui comunicat al MAE.

„Totodată, a evocat necesitatea evitării unei retorici inadecvate în declaraţiile publice şi focalizarea eforturilor către dialogul direct. În acest sens, a accentuat că angajamentele şi poziţiile României în plan extern, în special cele legate de apartenenţa ţării noastre la comunitatea de valori europene şi euro-atlantice, sunt elemente profund consensuale la nivelul societăţii româneşti”, precizează comunicatul.

Autorităţile române au fost acuzate recent de un diplomat din cadrul Ministerului de Externe de la Moscova că poartă o retorică antirusă. Digi24 l-a întrebat pe ambasadorul rus de la Bucureşti, Valeri Kuzmin, dacă se poate vorbi despre reciprocitate în ceea ce priveşte discursul Rusiei împotriva României.

Redăm răspunsul ambasadorului Federației Ruse:

Valeri Kuzmin: În ceea ce priveşte influenţa noastră în media din România, să înţeleg că nu crezi în libertatea de opinie, pluralismul punctelor de vedere, schimburi democratice de opinie? Nu crezi în aşa ceva, Cristina? Spune-mi, te rog, sincer.

Cristina Cileacu, jurnalist Digi24: Bineînţeles, cred în ele, dar...

Valeri Kuzmin: Crezi? Deci ia-o ca pe o expresie democratică a libertăţii de opinie. Asta este tot. Şi nu o interpreta ca pe o agresiune. Noi nu considerăm agresiuni atât de multe lucruri pe care le auzim aici, în Bucureşti, în România, din partea presei. Nu din partea oamenilor de pe stradă, nu din partea oamenilor de afaceri, a artiştilor, politicienilor.

Valeri Kuzmin: Este o rată mare de relatări neprietenoase la adresa Rusiei, făcute în numele oficialilor de top şi nu voi relua subiectul, pentru că nu este scopul interviului nostru. Pentru că orice ţi-aş spune, o să te duci la redacţie şi o să spui că ambasadorul rus ne acuză şi aşa mai departe...

De asemenea, Valeri Kuzmin a acordat, recent, un interviu cotidianului „Adevărul“, în care a catalogat drept „problemă minoră“ încercarea Guvernului Grindeanu de a modifica Codurile penale.

„Sper că societatea românească va fi suficient de matură să iasă din impasul creat de această problemă minoră de a declara sau nu o amnistie. În ţara noastră au fost două momente când preşedintele Putin a dezincriminat câteva fapte penale cu caracter minor. Au fost mai mult infracţiuni cu caracter economic. Sper că aceste discuţii publice să nu împiedice Guvernul să continue relaţiile şi proiectele economice“, a afirmat Valeri Kuzmin, potrivit News.ro.

Ambasadorul a mai afirmat că Guvernul Cioloş „nu făcea nimic” deoarece avea un mandat limitat.