Mesajul Guvernului american de Ziua României

Data actualizării: Data publicării:
tillerson_melescanu bucuresti

Șeful diplomației american, Rex Tillerson, îi felicită pe români, în numele Guvernului Statelor Unite, cu ocazia împlinirii a 99 de ani de la crearea României moderne și spune că SUA sunt alături de toți românii care celebrează această zi istorică și care reafirmă libertățile democratice ce stau la temelia ambelor state.

„În numele Guvernului Statelor Unite, felicit poporul român cu ocazia celei de-a 99-a aniversări de la crearea României moderne. 

Statele Unite sunt recunoscătoare pentru parteneriatul nostru strategic care durează de 20 de ani și pentru cooperarea României în urmărirea scopurilor noastre comune de prosperitate, securitate și democrație. Salutăm extinderea relațiilor noastre comerciale care au dus la creștere economică și au consolidat semnificativ legăturile de afaceri. Statele Unite salută România și ca un aliat dedicat, angajat în asigurarea securității regionale și globale. Angajamentul României pentru îndeplinirea obligațiilor sale din cadrul NATO și participarea sa susținută la efortul internațional de a aduce pace și stabilitate în Afganistan și Irak sunt cu precădere de remarcat. 

Statele Unite se alătură tuturor românilor care celebrează această zi istorică și care reafirmă libertățile democratice care au inspirat fondarea ambelor noastre națiuni”, își încheie Rex Tillerson mesajul de 1 Decembrie.

În urmă cu câteva săptămâni, Rex Tillerson făcea o escală la București, după ce parlamentarii români amânaseră aprobarea achiziției sistemului de rachete Patriot.

Mesajul Statelor Unite intervine, de altfel, în plină polemică declanșată de un alt mesaj al Departamentului de Stat, transmis către Parlamentul României în urmă cu câteva zile, în care atrăgea atenția că modificările preconizate la legile justiției ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar. În consecință, Departamentul de Stat a îndemnat parlamentarii să respingă propunerile care slăbesc statul de drept, ceea ce a stârnit furia şefilor Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu.

Citiți și:

John McCain, mesaj în care amintește de angajamentul României pentru o justiție independentă

Ziua României. Reforma justiției, menționată într-un mesaj al unui oficial francez

Mesajul de 1 Decembrie al președintelui: Pledoarie pentru o Românie "condusă de politicieni responsabili şi integri"

Ambasadorul Finlandei: Independenţa înseamnă şi libertatea de a alege, dar şi a lucra împreună pentru binele comun

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri