Sari la conținut

Mesajul ironic transmis de Mircea Cărtărescu Guvernului, de Ziua Limbii Române

Scriitorul Mircea Cărtărescu a transmis un mesaj ironic membrilor Guvernului, cu ocazia Zilei Limbii Române, sărbătorită pe 31 august.

„Azi dă ziua limbi romîne rog membri guvernului să spună decât vorbele care lea gândit ei însuși”, a scris Cărtărescu pe rețeaua de socializare.

În urmă cu o zi, scriitorul își exprimase dezaprobarea față de eliminarea manualelor alternative din școli, un gest pe care Cărtărescu îl consideră „resentimentar față de democrație”.

„Dincolo de valoarea lor pedagogică, manualele alternative au o valoare simbolică decisivă: ele fac diferența dintre spiritul democratic și cel totalitar. Cine visează la manualul unic, produs de stat, visează de fapt la partidul unic și la statul de tip big brother. Nu știu dacă cei ce ne conduc azi sunt idioți sau nebuni, și nici nu are prea mare importanță. Dar în mod sigur sunt reprezentanții unei gândiri de tip totalitar, resentimentar față de democrație. ‘Vi s-a suit democrația la cap?’, ne spun în fiecare zi. ‘Lasă că dăm noi militaria jos din pod!'”, a scris Cartarescu pe Facebook, într-o postare anterioară.