Mesajul președintelui Klaus Iohannis cu ocazia Zilei Mondiale a Educației

Data publicării:
klaus iohannis

Sistemul educaţional trebuie să ofere tinerilor competenţele necesare pe piaţa muncii, inclusiv în ceea ce priveşte adaptarea la provocările unei societăţi digitalizate, le-a transmis vineri preşedintele Klaus Iohannis participanţilor la evenimentul "Contribuţia educaţiei la dezvoltarea României moderne", organizat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret", scrie Agerpres.



Mesajul şefului statului la acest eveniment, organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei, a fost prezentat de consilierul de stat Ligia Deca.

Preşedintele a subliniat că o Românie puternică are nevoie de cetăţeni educaţi şi pregătiţi.

"Cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei, trebuie să evocăm importanţa învăţământului în dezvoltarea socială şi economică a ţării noastre. O Românie puternică are nevoie de cetăţeni educaţi şi pregătiţi pentru a înfrunta provocările unei lumi aflate într-o continuă schimbare. Sistemul educaţional trebuie să ofere tinerilor competenţele necesare pe piaţa muncii, inclusiv în ceea ce priveşte adaptarea la provocările unei societăţi digitalizate. Trăim într-o perioadă în care Internetul poate transforma zvonurile în ştiri şi poate contrapune realităţii informaţii false. Acest real pericol la adresa democraţiei poate fi combătut doar printr-o bază educaţională solidă, care să stimuleze spiritul critic şi gândirea autonomă", a punctat Iohannis.

El a adăugat că o educaţie modernă are nevoie de cadre didactice de elită, bine pregătite, dar şi motivate.

"Îmi doresc ca, pe măsură ce construim o 'Românie educată', aşezată pe valori şi adaptată la realităţile lumii moderne, rolul profesorului în societate să fie recunoscut şi apreciat, în concordanţă cu puterea sa transformatoare", a punctat preşedintele.

Potrivit şefului statului, dascălii au fost unii dintre cei mai importanţi actori în procesul de consolidare a Marii Uniri.

"În anul Centenarului, îi celebrăm pe toţi cei care au contribuit nu doar la realizarea Marii Uniri, ci şi la consolidarea statului naţional unitar prin susţinerea vieţii civice, sociale şi economice. Dascălii au fost, fără îndoială, unii dintre cei mai importanţi actori în procesul de consolidare a Unirii. Rolul educaţiei a fost înţeles de către decidenţii din acea perioadă, mărturie stând demersurile autorităţilor din 1918 - 1919 de a organiza cât mai rapid învăţământul public în limba română în teritoriile unite. Chiar înainte de 1918, dascălii s-au aflat în fruntea acţiunilor de păstrare a identităţii naţionale a românilor din afara graniţelor, desfăşurând procesul educaţional în condiţii adesea dificile. Mulţi dintre marii cărturari români ai ultimelor secole au depus eforturi deosebite pentru fondarea de şcoli, educarea tinerilor români şi dezvoltarea unei dimensiuni naţionale a învăţământului. Toate acestea au ajutat la consolidarea Marii Uniri prin înrădăcinarea unui sentiment naţional românesc, indiferent de realităţile temporare ale frontierelor politice", a evidenţiat preşedintele.

El a felicitat Federaţia Sindicatelor din Educaţie "Spiru Haret" pentru organizarea evenimentului, dar şi pentru implicarea în proiectul naţional "România educată".

"Sper ca, pe viitor, implicarea dumneavoastră să ducă la o mai bună înţelegere şi apreciere a rolului dascălilor în construirea României moderne", a mai transmis preşedintele Klaus Iohannis. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...