Mesajul transmis de Casa Regală a României, după decesul Prințului Philip al Marii Britanii

Data actualizării: Data publicării:
Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a,
Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, a murit la 99 de ani. Foto: Casa Regală a României

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, a decedat vineri dimineaţă, la vârsta de 99 de ani, a anunțat Palatul Buckingham. Casa Regală a României a transmis un mesaj în care își exprimă regretul privind moartea ducelui de Edinburgh.

Mesajul integral transmis de Casa Regală a României:

"Majestatea Sa Custodele Coroanei și ASR Principele Consort, alături de întreaga Familie Regală, au aflat cu nespusă tristețe vestea trecerii la cele veșnice a Alteței Sale Regale Principele Philip, Ducele de Edinburg.

Consortul Suveranei britanice a încetat din viață în această dimineață la Castelul Windsor.

Principele Philip și Regele Mihai, născuți în același an, au fost veri și au păstrat o prietenie de o viață întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei și i-a purtat de grijă în școală, la liceu și la facultate. Principele Philip, alături Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viața Familiei Regale române.

După dispariția Regelui Mihai, pentru Majestatea Sa Margareta Ducele de Edinburg a fost o figură părintească.

Toate generațiile din Familiile Regale română și britanică au fost apropiate, dar pentru generația de astăzi, Regina Elisabeta a II-a și Principele Philip rămân drept modele spirituale, surse fundamentale de inspirație."

Prinţul Philip, soţul reginei Elisabeta a II-a, a murit

Anunțul morții a fost făcut de Casa Regală a Marii Britanii. "Cu profundă tristeţe, Majestatea Sa Regina a anunţat moartea iubitului ei soţ, Alteţa Sa regală prinţul Philip, duce de Edinburgh. Alteţa Sa regală a decedat în pace în această dimineaţă, la Castelul Windsor", a comunicat Palatul Buckingham.

Citește și: Boris Johnson: Prințul Philp a ajutat monarhia să rămână o instituție vitală

Steagurile au fost coborâte în bernă la toate instituţiile din Marea Britanie în urma anunţului decesului.  Starea de sănătate a prinţului Philip se deteriorase în ultima perioadă şi se retrăsese din viaţa publică în anul 2017.

Prinţul Philip s-a căsătorit cu prinţesa Elizabeth în anul 1947, cu cinci ani înaintea ca ea să devină regină. Philip este cel mai longeviv prinţ consort din istoria britanică. Luna trecută, prinţul Philip a fost externat după o procedură cardiacă.

Prinţul Philip şi regina Elizabeth a II-a au patru copii, opt nepoţi şi zece strănepoţi.

Prinţul Philip s-a născut pe Insula elenă Corfu pe 10 iunie 1921. Tatăl său a fost prinţul Andrew al Greciei şi Danemarcei, unul dintre fiii regelui George I al Greciei.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri