Sari la conținut

Meserie tot mai căutată, cu promisiune de salarii bune

Grăjdari cu diplomă. Un liceu din Harghita înfiinţează la toamnă o clasă specială pentru îngrijitori de cai. Meseria este tot mai căutată pentru că hergheliile şi cluburile de echitaţie sunt la modă.

Ferenc Katalin adoră caii, este proprietara unei herghelii şi pentru că nu are suficienţi angajaţi calificaţi a fost nevoită să închidă şcoala de echitaţie pe care o deschisese.

Ferenc Katalin, proprietară de herghelie: „Am 13 cai, sta grajdul asta de 9 ani şi deocamdată am o perioadă numai un îngrijitor care face navetă de 100 de km şi lucrează două zile, una pauză şi când nu este, eu sunt de serviciu”.

Mulţi proprietari de herghelii din judeţul Harghita sunt în pragul falimentului din acelaşi motiv. Directorul liceului din localitatea Sânmartin a simţit nişa liberă şi înfiinţează o clasă specială care să pregătească îngrijitori de cai.

Vizi Istvan - director Liceul Tehnologic „Tivai Nagy Imbre": „Având în vedere că în zonă există solicitări din partea crescătorilor de cai vom pune accent pe pregătirea elevilor axându-ne pe acest lucru”.

Adolescenţii sunt tentaţi de idee. Dincolo de munca grea văd un viitor bun.

O parte dintre elevii care învaţă la liceul care avea clasă de îngrijitori de cai sunt copii sărmani pentru care o meserie căutată este de mare ajutor. Fundaţia care îi ajută a amenajat deja o herghelie unde să facă practică adolescenţii.

Ferenczi Stefan - directorul Fundaţiei „Sfântu Francisc”: „Primul lucru pe care o să îl înveţe o să fie îngrijirea şi curăţirea grajdului şi pe urmă începe să lucreze cu calul”.

Cursurile de grăjdari vor avea o durată de 3 ani, iar proprietarii de herghelii promit salarii interesante pentru viitorii îngrijitori.

FOTO: Getty Images

Pe aceeași temă