Mihai Demetriade (CNSAS): Există în societate o violență care seamănă foarte mult cu tipul de acțiune directă a legionarilor

Data publicării:
mihai demetriade
Mihai Demetriade (CNSAS): Există în societate o violență care seamănă foarte mult cu tipul de acțiune directă a legionarilor. FOTO: spotmedia.ro

Există în societate o violență care seamănă foarte mult cu tipul de acțiune directă a legionarilor la sfârșitul anilor ‘30 și începutul anilor ’40: disprețul față de opiniile adverse, intoleranța față de teze care-ți pun în discuție propria lume, refuzul instrumentelor democratice, afirmă cercetătorul CNSAS Mihai Demetriade.

Într-un interviu pentru spotmedia.ro, Mihai Demetriade spune că este îngrijorat că idealizarea legionarismului are reverberații și efecte în politica de astăzi și de faptul că acest tip de violență în spațiul public este promovat de AUR și nu numai.

"Există riscul ăsta. Observ, și vă mărturisesc că asta mă îngrijorează destul de tare, un tip de violență în spațiul public a acestor actori.

Violență simbolică, dar și concretă, efectivă, care seamănă foarte mult cu tipul de acțiune directă a legionarilor la sfârșitul anilor ‘30  și începutul anilor ’40: disprețul față de opiniile adverse, intoleranța față de teze care-ți pun în discuție propria lume, refuzul instrumentelor democratice.

E firesc să avem opinii sau perspective diferite, să le analizăm, dar în momentul în care apar un glas strident și o voce ridicată, un pumn în masă, începi să-ți pui probleme.

Dacă vă uitați pe site-urile lor, pe blogurile lor, pe paginile de Facebook ale acestor oameni, veți vedea promovați „sfinții închisorilor”, figuri legionare preluate necritic, adică o vastă operațiune de captatio a memoriei pentru a obține legitimitate.

E foarte toxic și extrem de periculos lucrul ăsta. Mulți actori importanți ai Rezistenței sunt astfel trecuți în penumbră, iar alții ajung să reprezinte unilateral o zonă în care, în realitate, sunt minoritari", a declarat Mihai Demetriade.

"Să nu trecem sub tăcere victimele legionarilor. 

Dacă recuperăm din marea masă a legionarilor și figuri moderate, există riscul implicit al deculpabilizării aderenței lor ideologice.  Nu există dizidențe onorabile în cadrul unei mișcări care s-a văzut pe ea însăși că fiind în serviciul violenței De la a spune că „x” sau „y” s-a comportat ceva mai uman putem ajunge ca Mișcarea Legionară ca atare să devină solvabilă. E ca și cum ți-ar părea simpatic un nazist sau altul și ai spune că, până la urmă, Partidul Național Socialist German pare simpatic. Promovând chiar și actori care nu au neapărat, nu știu, o istorie violentă în spate, implicit promovezi și aderența lor, afilierea lor, fără să vrei faci asta. E o capcană discursivă", a atras el atenția. 

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri