Mihai Șora a anunțat că vrea să învețe limba japoneză

Data actualizării: Data publicării:
20180512195244_IMG_3486-01protest bucuresti 12 mai Inquam Photos Octav Ganea mihai sora
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Filosoful Mihai Șora, în vârstă de 101 ani, a anunțat sâmbătă dimineață că vrea să învețe limba japoneză. „În patru ani voi putea desena o melodioasă scrisorică în limba prietenului meu Tōru Kawai”, estimează el.

20180512195244_IMG_3486-01protest bucuresti 12 mai Inquam Photos Octav Ganea mihai sora
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Filosoful a anunțat într-un mesaj pe Facebook, în care îi salută pe „copii”, că în fiecare an pe 1 septembrie face ordine pe birou și scrie pe un bilețel cele câteva lucruri noi pe care vrea să le învețe:

„În fiecare an, în ziua de 1 septembrie, obișnuiesc să fac ordine pe biroul meu, un fel de rearanjare generală: – note, înscrisuri, corespondență, bilețele de tot felul, creioane și stilouri, cărți, desene, însemnărele pe care le triez, le potrivesc.

Și, în fiecare an, la 1 septembrie, pe un cartonaș special, anume ales pentru această acțiune, scriu cele două-trei lucruri pe care îmi propun să le învăț în toamna care tocmai începe.

Anul acesta, revenind din scurta vacanță sibiană cu un caval (de fapt cu două, dar cel din lemn de alun îmi place mai mult), aș vrea să pot cânta măcar un cântecel la el.

Mai vreau, de asemenea, să încep studiul limbii japoneze. Am socotit că – învățând aproximativ zece kanji pe săptămână – în patru ani voi putea desena o melodioasă scrisorică în limba prietenului meu Tōru Kawai.

Așa arată, de pildă, cuvântul „timp“. Se pronunță „jikoku“, unde „koku“, semnul din dreapta (alcătuit din opt linii), înseamnă „a bucățeli“ și apare, firește, și în alte împrejurări: „clipă“, „crepuscul“ și chiar „încăpățânare“:

時刻

Vă doresc o toamnă grațioasă (秀麗)”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri