Ministerul Apărării îi penalizează, la bani, pe americani. Odiseea blindatelor destinate Armatei care nu au mai ajuns în România

Mihnea Lazăr Data actualizării: Data publicării:
transportoare Piranha 5 Armata Română
Imagine sugestivă cu transportoare Piranha 5 care aparțin Armatei Române. Foto: Inquam Photos/George Călin

Ministerul Apărării a emis o factură de penalități în valoare de 8,5 milioane de euro producătorului american de transportoare blindate Piranha 5, pentru întârzierea livrării blindatelor care urmează a fi achiziționate de armata română.

Primele transportoare blindate Piranha 5 ar fi trebuit livrate încă din februarie 2019.

„Departamentul pentru Armament a pornit procedura pentru emiterea facturii de penalităţi, având în vedere întârzierile la livrarea produselor. Sunt aproape 8 luni de zile, pentru că de la începutul lunii februarie trebuia să avem primele 36 de complete şi s-a procedat la întocmirea documentelor pentru emiterea facturii de penalităţi şi de penalizare, aproximativ 8,5 milioane de euro” a declarat, pentru Mediafax, Gabriel Leş, ministrul Apărării Naţionale.

În total, armata română are de primit 227 de blindate Piranha.

„În baza prevederilor HG nr. 852/2017, Ministerul Apărării Naţionale a semnat cu compania GDELS-Mowag (General Dynamics European Land Systems - Mowag GmbH) un acord-cadru pentru furnizarea a 227 transportoare blindate pentru trupe şi derivate pe platforma Piranha V şi a suportului logistic iniţial, respectiv un contract subsecvent aferent primelor 94 de produse. Valoarea totală a acordului-cadru este de aproximativ 868 mil. Euro”, se arată într-un comunicat MApN, transmis Digi24.ro

„Acordul-cadru vizează livrarea vehiculelor Piranha V în următoarele configuraţii: transportor blindat pentru trupe - vehicul de bază, derivat punct de comandă mobil, derivat aruncător cal. 120 mm, derivat tractor de evacuare-reparaţii şi derivat evacuare medicală. În conformitate cu prevederile contractuale, livrarea primelor 36 de produse (30 TBT 8x8 Piranha V - Armoured Perssonel Carrier şi 6 derivate pe platforma Piranha V - Puncte de comandă mobile) trebuia să aibă loc în termen de maxim 12 luni de la data semnării contractului subsecvent nr. 1, respectiv 12 ianuarie 2019.
Până la această dată, firma GDELS-Mowag nu a livrat nici un produs pe şasiu de transportor blindat pentru trupe Piranha V către Ministerul Apărării Naţionale”, precizează comunicatul MApN.

Răspunsul companiei care produce blindatele Piranha

În data de 28 martie 2019, firma GDELS-Mowag a fost notificată că începând cu data de 13 ianuarie 2019 este în întârziere privind livrarea primelor 36 de produse, urmând a fi percepute penalităţi pentru aceasta.

Pe data de 9 aprilie, reprezentanții GDELS au declarat că turela Elbit, care va fi instalată pe blindatele destinate Armatei Române, a trecut testele de tragere. Testele s-au desfășurat în condiții de climă arctică, în Norvegia.

„Toate informațiile despre contractele pe care le avem în derulare sunt confidențiale, nu putem comenta asupra acestui caz”, a declarat, pentru Digi24.ro, Rafael Moreno, de la Departamentul de comunicare al companiei General Dynamics European Land Systems (GDELS), care produce, printre altele, blindatele Piranha 5.

„Continuăm să desfășurăm, împreună cu clientul nostru, testele de verificare”, precizau reprezentanții GDELS pe 12 august 2019. 

„La momentul acesta, nu au trecut testele de acceptanţă pe anumite subansamble făcute de către producător cu comisiile noastre de recepţie de la Statul Major al Forţelor Terestre. Subansamblele respective nu au trecut testele de acceptanţă, nu respectă cerinţele minimale prevăzute în caietele de sarcini”, a declarat ministrul Apărării Gabriel Leş.

Atât reprezentanții MApN, cât și cei ai GDELS-Mowag au refuzat să precizeze exact ce anume a determinat întârzierile, despre ce „subansamble” este, mai exact vorba și cine este fabricantul acestora.

Contractul MApN cu firma GDELS-Mowag are și trei subcontractori principali: Uzina Mecanică București, PRO Optica SA și compania israeliană Elbit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri