Ministerul Apărării suspendă procedura de achiziție a patru corvete

Data actualizării: Data publicării:
corvete

Ministerul Apărării a suspendat procedura de achiziţie a patru nave noi de război. Este vorba despre achiziţia de către statul român a patru corvete ultramoderne, în valoare totală de 1,6 miliarde de euro.

Licitaţia trebuia finalizată încă de anul trecut, însă a fost amânată de mai multe ori, iar  sâmbătă, 12 ianuarie, era termenul final la care trebuia luată o decizie.

Termenul fusese stabilit printr-o hotărâre de guvern. Acum, procedura va fi suspendată pentru o perioadă nedeterminată.

Sunt două mari motive pentru care Ministerul Apărării a decis să suspende procedura. În primul rând, secretarul de stat Andrei Ignat, responsabilul pentru departamentul de armamente, a decis să sesizeze Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel întrucât are „suspiciuni rezonabile” în ceea ce privește legalitatea procedurii. Sunt suspiciuni care ar afecta „interesul național de securitate”, potrivit unui comunicat.

Al doilea motiv pentru suspendarea procedurii este un proces care este pe rolul Curții de Apel Constanța, deschis de Șantierul Naval Constanța (asociați cu francezii de la Navalgroup), prin care se cere anularea HG-ului prin care a fost inițiată procedura respectivă de achiziție. Dacă judecătorii vor da o decizie favorabilă Șantierului Naval Constanța, procedura va fi anulată, iar Ministerul Apărării spune că trebuie să aștepte răspunsul justiției.

Trei mari companii internaţionale cu experienţă erau înscrise în procedura de licitaţie: Damen din Olanda, Fincantieri din Italia şi Navalgroup din Franţa. 

Într-un comunicat transmis vineri seara, grupul italian Fincantieri precizează că niciun reprezentant al companiei nu a avut vreodată contact cu reprezentanţii politicii româneşti sau cu orice altă instituţie a statului, în afara desfăşurării normale a licitaţiei pentru corvete, că nu a primit până acum nicio comunicare oficială cu privire la valoarea ofertelor, acestea fiind date confidenţiale, iar dezvăluirea lor ar fi de natură penală. Fincantieri mai precizează că oferta sa este „fully compliant“ cu întregul program pentru reînnoirea flotei Marinei Române şi că nu au existat niciodată motive de îngrijorare cu privire la desfăşurarea procedurii de licitaţie.

Citiți detalii aici: Reacția grupului Fincantieri, după ce MApN a anulat procedura de achiziție a corvetelor

Citiți și:  Scandal de amploare la licitația privind procedura de achiziție a corvetelor. Presiunile lui Dragnea - presă

Băsescu îl acuză pe Dragnea că a vrut trucarea licitaţiei pentru corvete şi că de aceea a demisionat Fifor

Procedura de achiziţie a celor patru corvete, lansată

Reproșul lui Gabriel Leș la adresa generalului Ciucă, șeful Statului Major al Apărării

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri