Sari la conținut

Ministrul Apărării explică de ce a propus un stagiu militar voluntar pentru elevi și studenți

mihnea motoc mapn ro

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, spune că suspendarea stagiului militar obligatoriu „a creat un gol” care va fi înlăturat prin înfiinţarea stagiului militar voluntar pentru liceeni şi studenţi. Ministrul a declarat că înfiinţarea acestui stagiu este o formă „precursoare” în aplicarea legii rezervistului voluntar, potrivit News.ro.

Prezent, joi, la Buzău, la Centenarul Armatei a 2-a, ministrul Apărării Mihnea Motoc a vorbit despre înfiinţarea stagiului militar voluntar pentru liceeni şi studenţi, spunând că ideea a fost analizată de toţi factorii şi are „şanse frumoase de a se concretiza”, având aplicabilitate în toate oraşele în care sunt centre universitare, garnizoane ori acolo unde funcţionează instituţii de formare militară medie.

Este o idee, o iniţiativă cu aplicare regională, gândită în acest fel, dar care a fost analizată cu reprezentanţii instituţiilor din sistemul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională de acolo, cu reprezentanţii mediului academic, are şanse frumoase de a se concretiza. Noi am găsit-o ca fiind o idee bună, am salutat-o, am dori ca abordarea să fie centralizată ca şi concepţie şi execuţie. Trebuie să vedem cam ce nevoi de pregătire de tip militar am avea în Armată, într-o anumită perspectivă şi care, sigur, vor fi resursele bugetare necesare în acest scop”, a spus ministrul.

În acelaşi context, Mihnea Motoc a declarat că proiectul privind stagiul militar voluntar în rândul tinerilor trebuie văzut ca o „formă preliminară, precursoare” pentru tipul de pregătire pe care Armata îl are în vedere în cadrul aplicării legii rezervistului voluntar.

Vom antrena aici, pe de o parte, pe cei interesaţi - participarea se face cu titlu voluntar - care nu au pregătire militară prealabilă, precum şi pe cei care, la un moment dat, au trecut printr-o anume formă de pregătire militară. Cu titlu preliminar, gândim să punem accentul în cadrul aplicării legii rezervistului pe cei care vin fără un background militar dar care au paletă de cunoştinţe moderne care să le permită să se familiarizeze şi să opereze foarte uşor cu tehnologia si echipamentul pe care le are Armata”, a mai spus ministrul Apărării.

Motoc a adăugat că de când a luat în discuţie subiectul înfiinţării unui stagiu de pregătire militară voluntară pentru tineri „majoritatea” reacţiilor sunt pozitive şi „denotă un interes cert pentru pregătirea militară”.

Din primele reacţii primite de la lansarea în spaţiul public a acestui subiect privind stagiul militar voluntar pentru tineri, acum două zile, sunt plăcut impresionat că majoritatea sunt pozitive, denotă un interes cert pentru pregătirea de tip militar, de unde rezultă şi că s-a creat un gol după suspendarea serviciului militar obligatoriu pe care oamenii doresc să-l acoperim si vom face acest lucru, în cadrul sistemului rezervistului militar ne gândim să începem la anul cu un număr de circa 2700 de tineri”, a conchis ministrul Apărării.

Tot joi, la Buzău, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, general dr. Lucian Foca, a declarat că introducerea stagiului militar voluntar pentru liceeni şi studenţi ar fi oportună, Armata având avantajul „de a avea întotdeauna o rezervă pregătită pentru a fi în măsură să fie chemată şi să-şi facă datoria pentru patrie”.