Ministrul apărării: Nu discutăm în acest moment de amenințări directe ale Rusiei la adresa României

Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a declarat marţi că România se confruntă la regiunea Mării Negre cu o serie de provocări din partea Rusiei, la care poate să răspunde doar conlucrând îndeaproape cu aliaţii. El a spus că preferă termenul de „provocări”, întrucât deocamdată nu este vorba de „amenințări”. Asta, în ciuda declarațiilor făcute în ultimele zile de Moscova pe tema consecințelor pe care le are denunțarea tratatului ruso-american pentru forțele nucleare cu rază medie de acțiune (tratatul INF).

Gabriel Les_INQUAM
Ministrul apărării, Gabriel Leș, consideră că România se confruntă cu provocări, nu cu amenințări din partea Rusiei Foto: Inquam Photos

„Aş vrea să folosim termenul 'provocări', nicidecum 'ameninţări', din partea Rusiei, pentru că nu vorbim în acest moment de ameninţări care să afecteze securitatea României, ci vorbim de provocări, cum ne-a obişnuit Rusia în ultima perioadă. Am spus şi astăzi în cadrul conferinţei la care am fost invitat de către senatorul James Inhofe şi mai mulţi senatori că noi ne confruntăm la regiunea Mării Negre cu o serie de provocări la care putem să răspundem doar conlucrând îndeaproape cu aliaţii noştri, în special întărind relaţia transatlantică cu Statele Unite ale Americii”, a declarat Gabriel Leş, la Antena 3, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, România nu va răspunde individual la „provocările” din partea Rusiei și a îndemnat la păstrarea „calmului şi liniştii".

„Nu categoric, pentru că suntem parte a unei alianţe transatlantice, iar noi vom răspunde în comun la aceste provocări pe care Rusia le face. Noi trebuie să ne păstrăm calmul şi liniştea, pentru că nu discutăm în acest moment de ameninţări directe la adresa României. (...) Sunt aspecte care ţin de modul de lucru al Rusiei nu numai la noi în ţară. Vorbim de zona de Balcani, de tot flancul estic, de ţările baltice şi aşa mai departe. Sunt aspecte pe care noi ar trebui să le luăm mult mai în serios şi să vedem cum reuşim noi să ne apărăm în interiorul nostru, al ţării”, a mai spus Leş.

Citiți și:  Ce înseamnă pentru România dizolvarea Tratatului INF, semnat în timpul Războiului Rece? Meleșcanu: Posibilitatea utilizării inclusiv pe teritoriul României a unor arme nucleare

Rusia: 24 de rachete Tomahawk ar putea fi desfășurate în România. Nu putem închide ochii!

Ministerul de Externe al Rusiei a transmis luni într-un comunicat difuzat de agenţia de presă oficială TASS că Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) este direct responsabilă de subminarea Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), întrucât a acceptat instalarea elementelor sistemului de apărare antirachetă al SUA în unele state europene membre ale Alianţei.

Potrivit diplomaţiei ruse, colapsul INF „va avea consecinţe grave şi pe termen lung pentru întreaga arhitectură europeană de securitate, despre care Alianţa susţine că este extrem de preocupată, inclusiv pentru aliaţii SUA din Europa”.

Ministrul de externe adjunct al Rusiei, Serghei Riabkov, a declarat săptămâna trecută într-un interviu pentru postul de televiziune public Rossia-24 că posibilitatea desfăşurării a 24 de rachete americane de croazieră Tomahawk în România este reală la ora actuală, transmite TASS.

„Noi nu putem să închidem ochii la faptul că, potenţial, în cel mai rău scenariu, 24 de rachete de croazieră Tomahawk cu încărcătură nucleară ar putea să apară pe uscat. Nu ştiu când vor fi ele fabricate de americani, dar deja există posibilitatea desfăşurării lor în România”, a susţinut Riabkov.

El a subliniat că Moscova nu poate ignora o astfel de ameninţare şi ia măsuri pentru a-şi asigura securitatea în legătură cu planurile SUA de a renunţa la Tratatul INF, adăugând că armata rusă va dispune în curând de noi arme, precum noul dispozitiv strategic hipersonic Avangard sau noua racheta hipersonică Kinjal, instrumente menite să neutralizeze o potenţială ameninţare din partea SUA sau din orice altă direcţie. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri