Ministrul Apărării, pentru AP: Nu trece nicio zi fără o provocare din partea Rusiei

Data actualizării: Data publicării:
170912_mihai fifor_MINISTRII_PSD_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarat într-un interviu pentru The Associated Press că România se confruntă zilnic cu agresiuni din partea Rusiei şi este nevoită să se apere de un val de atacuri cibernetice, relatează News.ro.

170912_mihai fifor_MINISTRII_PSD_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

„Nu cred că trece o zi fără o provocare” din partea Rusiei în spaţiul aerian sau în apele teritoriale ale României, a declarat Fifor, adăugând că guvernul lucrează „pentru a descuraja astfel de acţiuni pe cât posibil şi cât de eficient poate”.

Totuşi, Fifor a declarat că România doreşte să fie principalul stâlp de securitate al NATO în sud-estul Europei.

„Rusia îşi creşte capacităţile militare în peninsula Crimeea practic în fiecare zi; este vorba de noi capacităţi navale, noi fregate, noi submarine”, a afirmat el.

Fifor a precizat şi că România plănuieşte să îşi crească bugetul alocat securităţii până la 2% din Produsul Intern Brut şi să demonstreze că este „un bastion al stabilităţii şi securităţii”.

Astfel, România ar putea trimite mai mult de 700 de soldaţi, câţi trimite în prezent, pentru misiunea NATO din Afganistan. Fifor a propus creşterea numărului până la 900.

Fifor a adăugat că România se confruntă şi cu „un amestec al Rusiei în zona politică şi cu minorităţile şi cu un război economic”, care include opoziţia faţă de construirea unui gazoduct care ar reduce dependenţa de gazul rusesc.

Gazoductul, care s-ar întinde din Bulgaria până în Austria, trecând prin România şi Ungaria, ar putea face din România un exportator important de gaz prin conectarea rezervelor din largul Mării Negre, comentează AP.

Interviul a fost preluat şi de The New York Times.

Citiţi şi: Ce nu a spus Tăriceanu când a anunţat că este exclusă adoptarea Codurilor penale prin OUG

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri