Motoc: Exerciţiu rusesc cu aplicaţii care n-au fost notificate

Data actualizării: Data publicării:
mihnea motoc mapn ro

mihnea motoc mapn ro-2

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc a spus că, în Marea Neagră şi Marea Mediterană Armata Federaţiei Ruse desfăşoară exerciţiul Caucaz 2016 care are aplicaţii ce nu au fost notificate comunităţii internaţionale. „Aceste lucruri nu au cum să nu ne îngrijoreze”, a spus Motoc care a mai arătat că au fost lansate, în premieră în estul Mediteranei, în apropierea coastelor siriene, rachete de croazieră cu dezvoltare ofensivă, potrivit News.ro.

La ora la care vorbim suntem la debutul unui exerciţiu operativ-strategic de mare amploare, Caucaz 2016. Un exerciţiu care este notificat dar care, conform observaţiilor de la ediţiile anterioare, este un exerciţiu anual pe care îl desfăşoară forţele armate ruse. Este însoţit de exerciţii complementare, auxiliare care nu sunt notificate. Suntem preocupaţi de scenariile care se exersează, faptul că o serie de aplicaţii au loc în proximitatea zonei de instabilitate din estul Ucrainei. Am văzut şi pot să existe, să apară conexiuni şi cu acest areal strategic. Am văzut exerciţii militare ruseşti, în premieră, în estul Mediteranei, în apropierea coastelor siriene, cu o dezvoltare ofensivă. Au fost lansate rachete de croazieră de pe navele participante la acest exerciţiu. Lucrurile nu au cum să nu ne îngrijoreze şi nu au cum să nu ne determine, alături de Alianţă (NATO -n.r.) să tratăm corespunzător posturile de descurajare şi de apărare”, a declarat Mihnea Motoc la un post de televiziune.

Ministrul Apărării a vorbit şi despre o posibilă reluare a dialogului cu Federaţia Rusă însă una dintre condiţii ar fi intrarea în legalitate în privinţa Ucrainei şi în special a Peninsulei Crimeea.

Nu suntem nici noi, nici NATO, nici Uniunea Europeană în postura în care să respingem dialogul şi cooperarea cu Federaţia Rusă, o dată însă întrunite acele cerinţe minimale pe care le-au formulat organizaţiile majore din care facem parte. În primul rând, reintrarea în legalitatea internaţională, atât de dramatic încălcată, în primul rând odată cu anexarea peninsulei Crimeea. Deci cam în termenii aceştia ne raportăm la Federaţia Rusă”, a mai spus ministrul Apărării Naţionale.

Mihnea Motoc a vorbit şi despre legea rezerviştilor militari care face ca Armata Română să aibă o rezervă de oameni pregătiţi şi remuneraţi care să poată îndeplini unele sarcini militare în anumite situaţii. Legea urmează să intre în vigoare la 1 ianuarie 2017.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri