Video Ministrul Finanțelor, despre amânarea ratelor: Nu este o măsură pentru toată lumea. Criteriul este creșterea cheltuielilor cu 25%

Data actualizării: Data publicării:
adrian caciu face semn cu degetul aratator in conferinta de presa
Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Finanțelor Adrian Câciu a declarat miercuri că amânarea ratelor la bănci „nu este o măsură pentru toată lumea”. Ministrul spune că vor putea să își amâne ratele cei care au avut o creștere a cheltuielilor cu cel puțin 25%.

„La discuția inițială am spus că măsura privind moratoriul ratelor bancare a rămas în analiză. În ultima ședință de coaliție s-a decis să aplicăm această măsură privind moratoriul. Nu este o măsură pentru toată lumea, ci doar pentru cei cu dificultăți la plata ratelor. La finalul amânării acestor rate se va prelungi scadența. Nu este o scutire, ci o amânare la plată. Criteriul pentru a se califica este creșterea cheltuielilor pe familie sau a cheltuielilor pe companie cu 25%. Procedura va fi destul de simplă, dar acest lucru s-a agreat cu sistemul bancar. BNR va aviza acest proiect și va emite o metodologie”, a spus miercuri ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, la finalul ședinței de Guvern.

Coaliția de guvernare a decis luni un nou pachet de măsuri sociale. Printre acestea se numără posibilitatea amânării ratelor la bănci până la nouă luni, precum și acordarea unei sume de 700 de lei pentru pensionarii cu un venit mai mic de 2.000 de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat marți că decizia privind amânarea plății ratelor la bănci pentru românii şi companiile care au dificultăţi financiare a fost luată după discuţii cu guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, şi cu Ministerul de Finanţe.

El a adăugat că decizia a fost luată pentru amânarea cu 9 luni a plății ratelor pentru că aceeași perioadă a fost aplicată și în perioada pandemiei de COVID-19.

Ciucă a recunoscut că cei care decid să-și amâne ratele riscă dobânzi suplimentare.

„Este vorba de dobândă la dobânda pe perioada în care nu se plăteşte împrumutul. Această dobândă poate fi transferată în plata împrumutului pe perioada de derulare a acestuia, deci pe mai mulţi ani”, a spus premierul.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri