Ministrul Muncii anunță că a scăzut numărul asistaților social: Lupta cu sărăcia nu este ușoară

Data actualizării: Data publicării:
o persoana se uita in portofelul gol
Pentru prima dată în istorie, datoria publică a depășit pragul de 700 de miliarde de lei, adică peste 143 de miliarde de euro. FOTO: Getty Images

Ministrul Muncii, Marius Budăi, anunță de ziua internațională pentru eradicarea sărăciei că numărul asistaților social a scăzut în ultimii 11 ani, de la 400.000 la 150.000.

Ministrul spune că în contextul actual al pandemiei, al războiului și al crizelor economică și energetică, se caută soluții pentru a ajuta oamenii săraci.

"Așa au apărut, dincolo de formele de sprijin acordate în mod obișnuit (ajutor social, alocație pentru susținerea familiei, ajutoare pentru încălzire și supliment pe tot parcursul anului), pachetul social constând în ajutorul acordat în luna ianuarie pensionarilor cu pensii de până la 1.600 lei ca diferență până la 2.200 lei, ajutorul în cuantum de 700 de lei acordat în luna iulie pentru pensionarii cu venituri mai mici de 2.000 de lei, a 13-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități și voucherele sociale în valoare de 250 de lei", a transmis el, luni.

Ministrul subliniază că pe lângă măsurile financiare, este necesar ca, în familiile vulnerabile, părinții să își trimită copiii la școală "nu doar pentru a primi o alocație sau o masă, ci mai ales pentru a le da o șansă pentru viitor."

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Prin urmare, pentru că soluțiile de intervenție financiară trebuie dublate de o serie întreagă de alte măsuri din domeniile educației, sănătății și locuirii, am decis ca în Legea venitului minim de incluziune să combinăm partea de beneficii acordate cu cea de servicii asigurate. Astfel, oricine solicită acordarea venitului minim de incluziune, automat va fi înscris și ca solicitant de servicii sociale, dar și ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă, iar autoritățile sunt obligate să pregătească planuri de acțiune comunitară pentru sprijinirea acestor categorii de persoane.

Deși lupta cu sărăcia nu este ușoară și uneori pare că este în zadar, cifrele ne dau curaj: dacă în anul 2011 aveam 400.000 de beneficiari de ajutor social, astăzi am ajuns la 150.000 și vreau să le mulțumesc tuturor celor care lucrează neobosit, zi de zi, pentru a-i scoate pe semenii lor din sărăcie", adaugă ministrul.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri