Ministrul Tătaru, despre confuzia privind eliminarea Spaniei de pe lista țărilor galbene: Problema a fost la o evaluare

Data actualizării: Data publicării:
Spania intră pe lista galbenă din 11 august. Zborurile se anulează, iar izolarea 14 zile este obligatorie la sosirea în România
Atenționare de călătorie pentru Spania Foto: Guliver / Getty Images

"Problema a fost la o evaluare", a explicat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, confuzia privind introducerea și scoaterea Spaniei pe lista țărilor galbene. "Spania nu raportează sâmbăta sau duminica. Atunci au apărut cu zero și normal, făcând calculele, trebuia să nu figureze pe lista țărilor galbene".

"Problema a fost la o evaluare. Spania având o rată mare, peste noi, de transmitere a fost introdusă în zona galbenă. Ultimele zile au figurat cu zero în condițiile în care Spania nu raportează sâmbătă sau duminică. Atunci au apărut cu zero și normal, făcând calculele, trebuia să nu figureze pe lista țărilor galbene. Rămâne să vedem ce se întamplă în această săptămână și dacă se repetă va intra în zona galbenă. Noi avem evaluarea pe care o facem săptămânal la nivelul INSP-ului și reintroducem în listă sau introducem în listă sau scoatem țările care întrunesc anumite criterii sau nu le mai întrunesc.

S-a făcut evaluarea pentru ultimele zile, dar ultimele zile au fost când nu se raporta. Spaniolii nu raportează în ultimele zile ale săptămânii și atunci, conform calculului, nu intrau", a declarat ministrul Tătaru.

Institutul Național de Sănătate Publică anunțase, luni dimineaţă, că Spania intră de marți, 11 august, pe lista țărilor incluse în zona galbenă. Persoanele care veneau din Spania ar fi trebuit să stea în carantină 14 zile. Ulterior, în urma ședinței CNSU, măsura a fost ridicată.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri