Mircea Geoană: „România are nevoie de un un radicalism pozitiv și sănătos. Primenirea Ideii Naționale”

Data actualizării: Data publicării:
mircea geoana
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, Foto: INQUAM Photos / George Calin

Mircea Geoana, Secretar General Adjunct al NATO a susținut joi, 27 octombrie, un discurs la Conferința Internatională privind Viitorul Europei, plin cu mesaje cu subînțeles și chiar avertismente privind viitorul României. „Să fi devenit parte a Occidentului dezvoltat și să eșuăm ca periferie a acestuia ar fi nu doar o ironie amară, ci un adevărat dezastru național”, a spus Geoană completând că „țara se șubrezește din interior”. „Romania are nevoie de un radicalism pozitiv și sănătos", a spus acesta.

Printre declarațiile făcute de Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO:

„Va trebui să privim cu atenție modelul economic pe care l-am dezvoltat în țara noastră în ultimele decenii și să înțelegem ceea ce aș numi Paradoxul romanesc.”

„Din punct de vedere al ciclului economic, Romania parcurge cea mai bună perioadă din întreaga noastră istorie. Avem azi un PIB mai mare de patru ori decât în 1989. Si, totuși, asistăm la un cataclism demografic, cu o populație la nivelul anilor ’60. Pe o suprafață cât a Marii Britanii, vom ajunge sa fim țara cu cea mai mică densitate a populației din Europa”.

„Pe scurt, economia creste, avem toate garanțiile de securitate, dar tara devine mai șubreda si vulnerabila din interior. Putem numi aceasta situație Paradoxul Romanesc.”

„Mai exista o alta fațetă a Paradoxului romanesc. Prin NATO și UE, suntem mai protejați de riscuri de securitate din exterior decât oricând altcândva în istoria zbuciumata a națiunii. Și totuși, suntem mai vulnerabili intern decât oricând altcândva în istorie”.

„Romania are nevoie de un un radicalism pozitiv și sănătos. Primenirea Ideii Naționale.”

„Iar până nu vom găsi un răspuns integrat și credibil cauzelor mai profunde ale acestui paradox romanesc, vom continua să creștem, însă să nu ne dezvoltam. Să clamăm că suntem a 7-a țară în UE, însă sa înotăm la coada ierarhiilor europene și internaționale. Să ne irosim potențialul și să ratăm cel mai bun moment al istoriei naționale. Sa fi devenit parte a Occidentului dezvoltat si sa eșuăm ca periferie a acestuia ar fi nu doar o ironie amară, ci un adevărat dezastru național.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri