Armata a fost chemată în ajutor în cazul deratizării din Timișoara. O echipă mobilă se află acum în bloc

Data actualizării: Data publicării:
echipa-mobila-armata-bloc-timisoara

Autopsiile asupra femeii și a celor doi copii de la Timișoara care au pierit după deratizarea făcută în blocul lor nu au stabilit legătura directă dintre moartea lor și otrava folosită. Legiștii vor face însă teste suplimentare mai ales că încă cinci locatari au fost internați cu simptome asemănătoare victimelor.

Actualizare 9:50. Ministerul Apărării Naționale a transmis că o echipă mobilă se află la fața locului și sprijină cercetările de la Timișoara.

O echipă mobilă din cadrul Ministerului Apărării Naționale se află, la această oră, la Timișoara, pentru a acorda sprijin autorităților locale  în vederea confirmării prezenței unor substanțe chimice toxice industriale în cazul incidentului de la sfârșitul săptămânii trecute. Cei trei specialiști, membri ai unei echipe de prelevare și identificare a agenților chimici, bacteriologici și radiologici (SIBCRA) din cadrul Centrului de Cercetare Ștințifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din MApN, vor acționa, cu echipamente performante, pentru detecția fosforului remanent din diverși compuși organici și anorganici de la fața locului, precum și pentru verificarea plenitudinii operațiunilor de decontaminare desfășurate până în prezent”, a transmis MApN într-un comunicat, joi dimineață.

Rezultatele măsurătorilor vor fi transmise autorităților competente în vederea finalizării anchetei. Intervenția echipei SIBCRA la Timișoara s-a făcut în urma solicitării transmise ministrului apărării naționale de inspectorul general al Poliției Române”, precizează sursa citată.


Actalizare 9:30. După ce locatarilor unuia dintre blocurile evacuate în Timișoara li s-a permis miercuri să se întoarcă acasă, autoritățile au decis să îi evacueze din nou, chiar dacă nu s-a identificat depășirea indicatorilor de substanțe toxice.


Testele toxicologice vor spune clar abia peste o lună dacă otrava pentru șobolani a răpus o mamă de 29 de ani, pe fiul ei de trei ani și un bebeluș de nouă zile din vecini. Oricum legiștii au bănuieli clare.

Suspiciunea este a unei intoxicaţii cu un agent toxic extrem de puternic, din categoria celor mai puternice toxice, a declarat Alexandra Enache, director IML Timiş.

Citiți și: Cazul Timișoara. Mărturia cutremurătoare a bărbatului care și-a pierdut familia: Medicii s-au gândit că soția a încercat să se sinucidă

„Cel mai probabil aici a fost vorba de calea inhalatorie de contaminare. Și atunci, gazul acesta, odată ajuns în sânge, este metabolizat și nu se poate găsi în organism”, arată Raul Pătrașcu, asistent univ. dr. chimist.

Până să confirme testele că substanța numită fosfină a fost fatală, suferința locatarilor o spune limpede. Încă cinci oameni, printre care trei copii, au sunat la 112 și au fost internați imediat.

O tânără infirmă așteaptă cu nerăbdare rezultatul anchetei și pedepsirea vinovaților.

„Suntem oameni, sunt persoane cu handicap în acel bloc, sunt copii mici. Eu trăiesc 21 de ani cu o povara, ca să ce? Să mor de la o deratizare în cameră?”, spune tânăra revoltată.

Fosfura de aluminiu ar fi provocat și moartea unei învățătoare, acum un an în Bihor

Otrava care ar fi fost folosită în blocul de la Timişoara a mai provocat o tragedie, încă învăluită în mister, în urmă cu un an. Este vorba de moartea unei învățătoare din Bihor. Femeia în vârstă de 49 de ani a fost găsită fără suflare în casă, alături de niște tablete cu fosfură de aluminiu. Procurorii nu au terminat ancheta și au cerut ajutorul medicilor toxicologi pentru a afla efectele teribilei substanțe.

„Literatura de specialitate menţionează că o expunere timp de o oră la atmosferă care conţine o doză infimă de substanţă în aer poate duce la un sfârşit letal”, a declarat pentru Digi24 Maria Cotrău, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

Ministrul de Interne a cerut Poliției să controleze toate firmele care vând substanțe toxice ce au nevoie de autorizații speciale.

„E greu de imaginat cum a putut exista atâta lipsă de responsabilitate în materie de verificare a îndeplinirii competențelor și cerintelor contractuale de către furnizorul privat”, a spus vicepremierul Raluca Turcan.

45 de locatari dintre care 32 de copii sunt acum la spital din cauza otrăvii care se folosește doar în depozite, fiind interzisă în blocuri.

Citiți și: Patronul firmei de deratizare care a intervenit la blocurile din Timișoara, arestat. Este acuzat şi de trafic de substanţe toxice

Armata, chemată în ajutor

Conducerea Poliţiei Timiş a anunţat în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă care a avut loc miercuri seara că o echipă din cadrul Ministerului Apărării Naţionale (MApN) va sosi joi dimineaţa la Timişoara, pentru a efectua verificări suplimentare cu echipamente specializate în locaţiile în care s-a identificat prezenţa substanţei toxice, informează Agerpres.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Timiş au informat că verificările efectuate la locaţiile din Timişoara în care a avut loc deratizarea care a dus la decesul a trei persoane şi la internarea altor zeci nu indică prezenţa unor substanţe toxice în spaţiile respective, a anunţat purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Elena Megherea.

Structurile implicate în gestionarea acestei situaţii de urgenţă au desfăşurat următoarele acţiuni: Ministerul Sănătăţii a dispus, prin echipa de control trimisă la Timişoara, ca DSP Timiş să intre în imobilele afectate de folosirea insecticidului identificat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş şi să determine gradul de poluare şi radioactivitate al aerului din încăperi.

ISU Timiş a asigurat sprijinul specialiştilor Ministerului Sănătăţii şi DSP cu două echipaje CBRN pentru detecţia substanţelor toxice şi un echipaj SMURD şi monitorizează în continuare situaţia persoanelor evacuate, oferindu-le acestora sprijin prin cazare.

IPJ Timiş continuă activitatea de cercetare penală pentru lămurirea şi elucidarea tuturor aspectelor referitoare la dosarul penal deschis în cauză.

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi asigură paza bunurilor şi restricţionează accesul în locaţii.

„Până în acest moment s-au efectuat examene toxicologice de către inspectorii Inspecţiei Sanitare de Stat din cadrul DSP Timiş, pentru a se determina calitatea aerului, dacă mai este încărcat cu materiale care pun în pericol sănătatea locatarilor. Rezultatele prezentate de către DSP Timiş la şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş, în urma verificărilor efectuate, nu indică prezenţa unor substanţe toxice în spaţiile verificate”, a afirmat Elena Megherea.

În urma rezultatelor obţinute după aceste verificări, în cursul dimineţii de joi se va efectua o acţiune de neutralizare, decontaminare şi igienizare a acestor spaţii, pentru a înlătura orice sursă care ar putea pune în pericol sănătatea locatarilor.

La finalizarea acestor acţiuni, se va permite accesul total al locatarilor în imobilele blocurilor de locuinţe de la adresele Mioriţa nr. 4 şi Vaida Voievod nr. 1.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri