Foto Mobilizare internațională pentru Turcia și Siria lovite de cutremure. Țările care trimit ajutoare

Data actualizării: Data publicării:
Greece sends team for quake relief efforts in Turkiye
Grecia trimite echipe de ajutoare Turciei. Foto: Profimedia Images

O mobilizare internațională are loc în aceste momente pentru a sprijini Turcia și Siria în eforturile de căutare și salvare a supraviețuitorilor precum și în tratarea acestora, după cutremurele ce au ucis mii de oameni.

Israel și Palestina trimit 214 salvatori în Turcia și Siria

ACTUALIZARE 7 FEBRUARIE ora 00:15 Israelul şi Autoritatea Naţională Palestiniană au anunţat luni că s-au oferit să ajute Ankara în urma seismelor soldate cu mii de morţi şi răniţi, care au lovit Turcia şi Siria, informează AFP, citată de Agerpres.

O delegaţie comună a Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării şi armatei israeliene, formată din 150 de persoane, urma să zboare luni seară spre Turcia, potrivit unui comunicat de presă al armatei israeliene.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

La rândul său, premierul palestinian Muhammad Shtayyeh a instruit echipele medicale şi de apărare civilă să se pregătească să călătorească în Turcia şi Siria.

„Au fost făcute aranjamentele necesare cu autorităţile turce şi siriene pentru a permite sosirea echipelor de ajutorare pentru a facilita accesul în zonele afectate şi pentru a oferi asistenţă victimelor cutremurului”, a spus Shtayyeh, potrivit unui comunicat al biroului său.

Ahmed al-Deek, un oficial al Ministerului de Externe palestinian, a declarat pentru AFP că delegaţia palestiniană va fi formată din 64 de persoane.

Israelul şi Turcia, ţară musulmană, au finalizat reluarea completă a relaţiilor diplomatice în ianuarie, după câţiva ani de criză.

Președinția suedeză a UE a activat mecanismul de coordonare politică pentru a gestiona urmările cutremurelor

ACTUALIZARE 22:40 Președinția suedeză a Uniunii Europene a activat mecanismul integrat al UE pentru răspuns politic la crize (IPCR) pentru a coordona măsurile de sprijin ale Uniunii ca răspuns la cutremurele din Turcia și Siria, a anunțat luni Consiliul UE.

Măsurile IPCR întăresc abilitatea UE de a lua decizii rapide în fața unor crize majore transsectoriale ce necesită un răspuns la nivelul UE.

Prin acest mecansim, președinția Consiliului coordonează răspunsul politic la criză prin aducerea împreună a instituțiilor UE, statelor membre și altor actori cheie.

Două avioane cu salvatori români au ajuns în Turcia. A treia aeronavă este pe drum

ACTUALIZARE 22:17 Două aeronave militare cu salvatori români și tehnica în dotare au ajuns luni seara în Adana, Turcia, pentru a ajuta autoritățile în gestionarea dezastrului umanitar provocat de cutremure. A treia aeronavă a Forțelor Aeriene Române se află în drum spre Adana.

„Cele 2 aeronave militare care au transportat echipa de salvatori români și tehnica aflată în dotare au aterizat în Adana, Turcia‼️

Reamintim că în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă, aproape 60 salvatori români( echipe specializate de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți din cadrul UPU-SMURD București -Floreasca, echipă formată din personal specializat și echipă canină din cadrul Clubului Câinilor Utilitari) cu tehnică specializată aferentă au plecat astăzi din București în scopul sprijinirii omologilor lor turci.

Echipa de salvatori români a intrat în legătură cu autoritățile turce, aceștia fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin.

Totodată, o a treia aeronavă aflată în dotarea Forțelor Aeriene Române este în acest moment în drum spre Adana, pentru a completa tehnica de intervenție, indispensabilă echipelor de salvatori”, arată un comunicat de presă al Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

ONU evaluează situaţia pe teren: „Contăm pe comunitatea internaţională pentru a ajuta miile de familii afectate”

Personal al Naţiunilor Unite s-a deplasat în Turcia şi Siria pentru a evalua situaţia pe teren şi nevoia de ajutor în urma seismelor violente care au lovit luni cele două ţări, a declarat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, relatează Reuters.

„Contăm pe comunitatea internaţională pentru a ajuta miile de familii afectate de această catastrofă, multe dintre ele având deja nevoie urgentă de ajutor umanitar în zonele greu accesibile”, a spus Guterres.

Adunarea Generală a ONU a păstrat luni un moment de reculegere în omagiul victimelor seismelor care au provocat moartea a peste 2.200 de persoane în Siria şi Turcia, potrivit Agerpres.

Cel puțin zece echipe de căutare și salvare din state UE, inclusiv România, au fost mobilizate pentru a ajuta Turcia lovită de cutremure, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

SUA, Marea Britanie, Canada, Israel, Rusia și China sunt printre alte națiuni ce și-au oferit asistența iar apeluri au fost lansate comunității internaționale pentru a relaxa unele restricții politice privind ajutorul ce intră prin nord-vestul Siriei, ultima enclavă controlată de rebeli și una dintre zonele cele mai grav afectate de cutremur.

Israel: Netanyahu a aprobat trimiterea de ajutoare în Turcia şi Siria. Damascul neagă că ar fi cerut asistență

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni că a „aprobat” trimiterea de ajutoare umanitare în Siria (ţară lovită de un cutremur violent luni), după o solicitare primită din partea Damascului pe canale „diplomatice”, o informaţie dezminţită însă rapid de către regimul sirian, transmite AFP, citat de Agerpres.

Israelul „a primit o cerere provenind dintr-o sursă diplomatică pentru ajutor umanitar în Siria şi am aprobat-o”, a declarat Netanyahu în faţa deputaţilor din partidul său, Likud.

La scurt timp după anunţul lui Benjamin Netanyahu, o sursă oficială siriană a „negat şi dispreţuit alegaţiile responsabililor israelieni” cu privire la o cerere de ajutor.

„Cum ar putea Siria să ceară ajutor unei entităţi care a ucis şi a participat la moartea sirienilor în cursul deceniilor şi al anilor trecuţi?”, a adăugat sursa siriană.

Potrivit agenţiei de presă TPS, Israelul va trimite ajutoare umanitare şi în Turcia.

„Am ordonat să trimitem, la solicitarea guvernului turc, echipe de salvare şi ajutor medical”, a spus Benjamin Netanyahu luni după-amiază la Tel Aviv. O echipă cu specialişti în operaţiuni de salvare pleacă luni spre Turcia, iar o alta, cu ajutor umanitar, îi va urma marţi. Ajutorul israelian constă în medicamente, pături şi corturi, potrivit presei locale.

Siria nu recunoaşte existenţa statului Israel, cele două ţări confruntându-se militar de mai multe ori.

După cutremur, un „coridor de ajutor aerian” a fost creat de forţele armate turceşti pentru a trimite echipe de căutare şi salvare în regiune. Peste 9.000 de salvatori au fost desfăşuraţi pe teren.

Vicepreşedintele turc Fuat Oktay a declarat că aeroportul Hatay este în prezent închis pentru zboruri, precizând că şi aeroporturile Kahramanmaras şi Gaziantep sunt închise pentru zborurile civile.

Olanda trimite ajutoare de pe baza aeriană Eindhoven. Foto: Profimedia Images
Olanda trimite ajutoare de pe baza aeriană Eindhoven. Foto: Profimedia Images

Marea Britanie, pregătită să trimită 76 de specialişti în căutare şi salvare, echipamente

Marea Britanie a anunţat luni un sprijin imediat pentru Turcia, inclusiv o echipă de 76 de specialişti în căutare şi salvare, echipamente şi câini de salvare, după ce cutremure puternice au zguduit regiunea sudică a ţării.

„Suntem pregătiţi să oferim sprijin suplimentar, dacă este necesar”, a declarat pe Twitter ministrul de externe James Cleverly.

SUA oferă „orice fel de asistenţă necesară”

Preşedintele SUA, Joe Biden, a cerut luni echipelor sale să ofere Turciei „orice fel de asistenţă necesară” şi să monitorizeze îndeaproape situaţia din această ţară.

„Sunt profund întristat de pierderile de vieţi omeneşti şi de devastarea provocată de cutremurul din Turcia şi Siria”, a scris Biden pe Twitter. „Am dat instrucţiuni echipei mele să continue să monitorizeze îndeaproape situaţia în coordonare cu Turcia şi să ofere orice fel de asistenţă necesară”, a adăugat el, conform Agerpres.

Grecia pune la dispoziţie toate forţele sale

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a promis luni să „pună la dispoziţie toate forţele sale” pentru a veni în ajutorul Turciei vecine, relatează France Presse, citată de Agerpres.

„Trebuie să punem la dispoziţia Turciei toate forţele noastre în funcţie de ceea ce ea ne va cere în plus”, a afirmat şeful executivului de la Atena.

Grecia a anunţat deja că va trimite un avion al armatei sale cu 20 de pompieri şi ajutor umanitar în Turcia.

Este vorba despre un „cutremur catastrofic”, a adăugat Mitsotakis, precizând că Grecia ar putea furniza Turciei „diverse echipamente, echipamente medicale, pături, corturi”, în funcţie de nevoi.

La rândul său, ministrul grec de externe Nikos Dendias a spus că a luat legătura cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu, şi a repetat că Grecia poate furniza „asistenţă imediată” Turciei.

La bordul avionului C-130 al armatei greceşti ce va fi trimis luni în Turcia se va afla şi preşedintele Organismului grec de luptă contra seismelor (OASP), pentru a participa la „gestionarea eforturilor pentru a face faţă acestui dezastru”, a indicat purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Yiannis Oikonomou.

Italia oferă ajutorul Protecţiei civile italiene

Italia a propus luni Turciei ajutorul Protecţiei sale civile, relatează AFP. Prim-ministrul Giorgia Meloni, „informată de Departamentul Protecţiei civile, urmăreşte constant situaţia după seismul distrugător care a lovit Turcia, la frontiera cu Siria”, potrivit unui comunicat al serviciilor sale.

Şeful diplomaţiei italiene Antonio Tajani a anunţat pe Twitter că s-a întreţinut la telefon cu omologul său turc Mevlut Cavusoglu pentru a-i transmite „susţinerea Italiei şi a-i pune la dispoziţie personalul său de protecţie civilă”.

Italia a emis în cursul nopţii o alertă de tsunami, făcând apel la populaţia sa să se ţină departe de zonele de coastă. Alerta a fost ridicată la puţin timp după ora 06:00 GMT.

Conferinţa episcopală italiană (CEI) a decis luni să ofere 500.000 de euro şi şi-a exprimat dorinţa ca „solidaritatea internaţională să se mobilizeze rapid pentru a garanta o reconstrucţie rapidă”, a anunţat preşedintele CEI, cardinalul Matteo Zuppi.

Ordinul de Malta a anunţat la rândul său plecarea unei echipe de salvatori în zonele lovite de seism.

Responsabilii italieni şi-au înmulţit luni declaraţiile de solidaritate cu Turcia şi Siria, peninsula însăşi fiind expusă unor riscuri seismice ridicate.

Ministrul maltez de interne Byron Camilleri a anunţat la rândul său că guvernul său va trimite o echipă de salvatori din Protecţia civilă malteză.

Cehia trimite o echipă de căutare și salvare în Turcia

Cehia trimite în Turcia o echipă specializată de căutare și salvare formată din 68 de persoane, în urma unei cereri de ajutor din partea turcă, relatează CNN.

Un oficial de la serviciul de pompieri a declarat că echipa USAR (Urban Search and Rescue) este specializată în căutarea și salvarea victimelor cutremurelor și este complet echipată și instruită pentru operațiuni care includ găsirea și scoaterea oamenilor din moloz. Echipele includ unități de căutare și salvare pentru câini și personal medical. Două grupuri de experți vor pleca spre Turcia.

O echipă va zbura de la Ostrava luni după-amiază, iar a doua echipă va zbura de la Praga, la începutul serii.

Ankara cere ajutorul NATO: Sunt necesare echipe medicale şi spitale de campanie

Turcia a cerut oficial luni ajutorul NATO, informează dpa, citat de Agerpres.

Pe lista solicitărilor către aliaţi figurează echipe medicale şi echipamente pentru urgenţe, unităţi de căutare şi salvare a victimelor, precum şi spitale de campanie izolate împotriva condiţiilor meteorologice extreme.

Documentul precizează că Republica Moldova, care nu este membră a NATO, s-a oferit să trimită o echipă de căutare şi salvare, care are însă nevoie de ajutor pentru a ajunge în zona afectată de seisme.

Reacţia NATO la cutremure este coordonată de centrul aliat de coordonare în caz de dezastre.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri