Moment istoric: Cine este primul astronaut „cu dizabilități” ales de către Agenția Spațială Europeană

Data actualizării: Data publicării:
profimedia-0739665081
Britanicul John McFall (centru) este primul astronaut cu dizabilități (are un picior amputat) din istorie. Foto: Profimedia Images

Agenția Spațială Europeană (ESA) a anunțat miercuri seara numirea primului astronaut „cu dizabilități” din istorie: este vorba despre britanicul John McFall, care a câștigat bronzul la proba de 100 metri, în cadrul Jocurilor Paralimpice de la Beijing, 2008. McFall a fost ales în cadrul programului special „Parastronaut” al ESA, informează BBC.

McFall a declarat, după ce a fost oficial numit în „clasa 2022” de astronauți ai ESA, că speră ca exemplul său să-i inspire și pe alții. În opinia sa, „știința este pentru toată lumea” și „potențial, spațiul este de asemenea pentru toată lumea”.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Astronautul britanic și-a pierdut un picior la vârsta de 19 ani, în urma unui accident de motocicletă.

profimedia-0021214830
John McFall (dreapta) a câștigat bronzul pentru UK la Jocurile Paralimpice de la Beijing, 2008. Foto: Profimedia Images

În cadrul selecției ESA pentru viitorii astronauți europeni, 257 de candidați s-au înscris în programul special „Parastronaut”, dedicat special astronauților cu diverse dizabilități. În această competiție s-au înscris și 10 români (opt bărbați și două femei).

McFall va fi „astronaut de carieră”, alături de ceilalți 5 astronauți anunțați miercuri de către ESA, la finalul unei selecții care a durat aproape un an și jumătate.

Până în luna aprilie 2023, McFall, alături de ceilalți astronauți de carieră, are timp pentru a renunța la activitatea sau jobul din prezent. După aprilie, McFall se va muta efectiv în orașul Cologne/Koln, locul în care ESA își pregătește astronauții.

Antrenamentele și pregătirea de bază vor dura apoi în jur de doi ani.

Concomitent, atât ESA cât și NASA vor căuta să găsească un „proiect fezabil” care să permită trimiterea lui McFall pe orbita terestră. Reprezentanții ESA spun că echipamentele și navele spațiale vor trebui adaptate pentru a putea fi folosite în mod adecvat și de către viitorii astronauți cu dizabilități.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri