A doua încercare NASA de lansare a misiunii Artemis 1 spre Lună a fost anulată, după noi probleme apărute la alimentare

Data actualizării: Data publicării:
oameni aflați pe o scară privesc spre racheta lansatoare SLS care va propulsa nava Orion spre Lună în cadrul misiunii NASA Artemis 1
Misiunea Artemis 1 e gata de lansare. Foto: Getty Images

NASA a încercat sâmbătă o nouă lansare spre Lună a misiunii Artemis, dar a fost nevoită să anuleze din nou evenimentul, din cauza unor probleme tehnice. Și prima încercare, programată la începutul săptămânii, a fost împiedicată tot de probleme tehnice apărute la unul dintre motoare. Racheta SLS  (prescurtarea de la „Space Launch System” - „Sistem de Lansare în Spațiu”) era pregătită să decoleze de la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, Florida, dar în cele din urmă misiunea a fost anulată pentru o dată ulterioară.

ACTUALIZARE 18:50. Există în continuare o oportunitate de lansare a misiunii Artemis I, pe 5 sau 6 septembrie.

Scurgerea de hidrogen lichid a fost detectată sâmbătă cu trei ore înainte de începerea ferestrei de oportunitate pentru lansare. Este vorba despre o scurgere diferită de cea care a avut loc înainte de lansarea anulată de luni.

Deocamdată nu s-a anunţat când vor fi reluate operaţiunile de lansare.

Şeful NASA, Bill Nelson a precizat că responsabilii misiunii vor conveni în cursul zilei de sâmbătă care va fi următoarea dată pentru lansare, adăugând că s-ar putea lua decizia ca racheta să fie coborâtă de pe rampa de lansare şi transportată în hangarul unde a fost asamblată pentru verificări suplimentare şi reparaţii. Dacă se va lua decizia coborârii rachetei de pe rampa de lansare, misiunea ar putea fi amânată pentru luna octombrie, conform lui Bill Nelson, scrie Agerpres.

ACTUALIZARE ORA 18:30 NASA a renunțat din nou la încercarea de a lansa noua sa rachetă, din cauza unor probleme tehnice. Din nou a fost vorba despre o scurgere periculoasă de combustibil, relatează CNN.

Echipa tehnică a descoperit o scurgere de hidrogen lichid la rezervor, pe care nu a reușit să o rezolve.

Operaţiunile pregătitoare ale lansării au fost oprite în mod oficial de directorul de lansare al misiunii Artemis I, Charlie Blackwell-Thompson, cu aproximativ 3 ore înainte de fereastra de lansare de două ore ce urma să se deschidă la ora locală 14:17 EDT (18:17 GMT, 21;17 ora României).

Este pentru a doua oară într-o săptămână când agenția spațială americană a fost nevoită să oprească numărătoarea inversă a lansării din cauza unor probleme tehnice. Prima încercare de lansare, luni, a fost anulată după ce au apărut mai multe probleme, inclusiv la un sistem de răcire a motoarelor rachetei, dar, la fel ca sâmbătă, au fost semnalate și scurgeri la alimentare.

ACTUALIZARE 17.00 A doua tentativă de lansare a misiunii Artemis 1, programată peste câteva ore, se confruntă cu noi probleme, de data aceasta la alimentarea cu combustibil. În acest moment, există o întârziere de cel puțin 30 de minute a orarului lansării (vezi mai jos, în articol) după detectarea unei scurgeri de hidrogen lichid la ora 07:15 (ora coastei de est - ET - din SUA, adică 14:15, ora României.

Inginerii și tehnicienii NASA, care au avut deja două tentative eșuate de a rezolva problema, spun că este vorba despre o „scurgere” diferită de cea detectată în cadrul lansării anulate de luni, 29 august, conform CNN.

Fereastra de lansare se deschide la ora 2:17 p.m. ET (ora 21:17, ora României) și se închide la ora 4:17 p.m. ET (ora 23:17, ora României).

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

SLS urmează să trimită noua navetă Orion într-un zbor de testare de șase săptămâni, fără echipaj uman, în jurul Lunii și înapoi.

Călătoria mult-așteptată ar da astfel startul programului Artemis prin care NASA își propune să ducă un om pe Lună până în 2025 și, ulterior, chiar pe Marte. Artemis devine astfel „succesorul” direct al proiectului lunar Apollo din anii 1960 și 1970.

NASA's Artemis 1 Readies for Second Launch Attempt at the Kennedy Space Center
Ansamblul format din racheta SLS și nava Orion, gata de lansare. Foto: Profimedia Images

În cadrul ambițiosului proiect a lucrat și un inginer român - Dragoș Alexandru Păun, a cărui sarcină a fost implementarea a 8 motoare auxiliare („de back-up”) din cele 33 montate pe așa-numitul Modul European de Serviciu (ESM) al navei Orion.

ESM asigură, printre altele, propulsia și sistemele de menținere a vieții pentru echipajul de pe nava Orion și a fost realizat în cadrul unui parteneriat NASA - Agenția Spațială Europeană.

Practic, este pentru prima oară în istorie când NASA a acordat încredere deplină unor companii și instituții non-americane să se ocupe de realizarea unui element-critic din cadrul unei misiuni de o asemenea importanță.

Anularea zborului de la începutul lunii, cauzată de defecțiunea unui senzor

Inginerii NASA au fost nevoiți să anuleze prima lansare, programată luni, 29 august, după apariția unor probleme la răcirea motorului 3 din cele patru ale blocului principal („core” în limba engleză) al rachetei SLS, cea mai puternică rachetă fabricată vreodată de NASA și care are rolul de a lansa spre Luna nava Orion (fără echipaj uman, de data aceasta).

Echipele de ingineri au încercat apoi, conform NASA, să exerseze procedurile de încărcare a combustibilului, pentru ca problema tehnică apărută luni să nu se mai repete.

Ulterior, s-a aflat că respectivul motor funcționa normal.

„Un senzor a fost problema și cu siguranță motorul era răcit cum trebuie”, a explicat pentru digi24.ro, Dragoș Alexandru Păun.

În plus, reușita lansării de azi depinde în mare măsură și de starea vremii. Atâta vreme cât nu plouă, orarul lansării rămâne neschimbat.

„Ploaia per se nu este o problemă mare, mai problematice sunt fulgerele, care pot defecta electronica și produce incendii. Florida e cunoscută pentru furtuni cu descărcări mari de electricitate”, a spus Dragoș Alexandru Păun.

Care este „orarul” lansării misiunii Artemis 1, în cazul în care totul decurge conform planului

Ora 19:17 La momentul „T-0” se dă comanda de lansare: are loc aprinderea motoarelor „booster”, separarea „ombilicală” a ansamblului SLS-Orion de rampa de lansare și decolarea, propriu-zisă.

Momentul „T+00:02:12”. La două minute și 12 secunde după lansare, este programată separarea motoarelor „booster” (cu combustibil solid, care se află în părțile „laterale” ale SLS).

Artemis I Rollout
Corpul central al rachetei SLS (portocaliu), cu cele două „boostere” (rachetele albe de pe părțile laterale) și capsula Orion în vârf. Foto: Getty Images

Momentul „T+00:03:19”. După aproximativ trei minute, are loc separarea capsulei de salvare montate în vârful navei Orion.

Momentul „T+00:08:04”. Se inițiază comanda de oprire a motoarelor blocului central al SLS.

Momentul „T +00:08:16”. Are loc loc separarea blocului central al SLS de Orion

Momentul „T+00:18:20”. Se inițiază desfășurarea panourilor solare ale navei Orion. Procesul e estimat a dura în jur de 12 minute.

Momentul „T+00:51:22”. Manevră orbitală în jurul Pământului a navei Orion

Momentul „T + 01:38:03”. După mai bine de o oră și jumătate are loc așa-numita „injecție trans-lunară”, realizată cu ajutorul ICPS - „treapta de propulsie criogenică intermediară” (de la ICPS – Interim Cryogenic Propulsion Stage), prin care nava Orion e propulsată pe un curs spre Lună.

Momentul „T+02:06:10”. Are loc separarea ICPS de nava Orion.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri