Nelu Iordache, judecat din nou pentru evaziune și delapidare

Data publicării:
nelu iordache agerpres

Șase ani de la primul contact cu procurorii DNA, Nelu Iordache a fost trimis în judecată într-un nou dosar, pentru un prejudiciu de peste două milioane de euro.

Omul de afaceri Nelu Iodache a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie într-un nou dosar, pentru un prejudiciu de peste două milioane de euro, fiind acuzat că în calitate de asociat şi administrator al unei firme a înregistrat în contabilitatea societăţii achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale, potrivit News.ro.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în libertate, a omului de afaceri Nelu Iordache, la data faptelor asociat şi administrator al SC Bata Sky Imobiliare SA, pentru evaziune fiscală în formă continuată şi delapidare. De asemenea, au fost mai trimişi în judecată SC Bata Sky Imobiliare SA, pentru evaziune fiscală în formă continuată, Ali Imad, la data faptei administrator al unor societăţi comerciale, pentru complicitate la evaziune fiscală în formă continuată, Mioara Băluţă (fostă Stancu), la data faptei angajată a unei bănci şi Luiza Maria Ilie (fostă Cristescu), pentru mărturie mincinoasă.

Procurorii au stabilit că, în perioada februarie - aprilie 2011, Nelu Iordache a înregistrat în contabilitatea SC Bata Sky Imobiliare SA achiziţii fictive de materiale publicitare promoţionale în valoare totală de 46.356.636,79 de lei, din care TVA în cuantum de 8.972.252 lei. Prin aceste demersuri el a prejudiciat bugetul de stat cu suma de 8.972.252 lei (echivalentul a 2.133.254 de euro), reprezentând TVA dedusă în mod nelegal. Produsele ar fi fost achiziţionate de la două societăţi administrate de Ali Imad.

“Ulterior, până în luna ianuarie 2014, inculpatul Iordache Nelu şi-a însuşit în mod necuvenit suma de 47.311.243 lei, pe care a <justificat-o>  prin simularea unui împrumut pe care l-ar fi acordat firmei SC Bata Sky Imobiliare SA. În acest sens, a încheiat un contract prin care a atestat în mod neadevărat că a împrumutat societatea cu suma de 11.000.000 euro”, spune DNA într-un comunicat de presă transmis luni.

Prin acest contract, societatea era obligată să îi restituie lui Nelu Iordache suma respectivă, deşi în realitate firma nu a încasat niciodată vreun ban, au menţionat procurorii anticorupţie.

Mioara Băluţă (fostă Stancu), angajată a unei bănci, şi Luiza Maria Ilie (fostă Cristescu) au declarat la audieri în mod mincinos că, în perioada 18 - 28 aprilie 2011, în unitatea bancară în care prima îşi desfăşura activitatea au fost desfăşurate operaţiuni în sensul celor arătate mai sus, în realitate, nefiind depusă, plătită şi retrasă vreo sumă de bani, a menţionat sursa citată.

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 8.988.122,01 de lei.

În această cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ale lui Nelu Iordache şi SC Bata Sky Imobiliare SA, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse.

La sfârşitul anului trecut, Nelu Iordache a fost condamnat de magistraţii Tribunalului Bucureşti la şase ani şi trei luni de închisoare în dosarul privind deturnarea fondurilor pentru primul tronson al autostrăzii Nădlac - Arad, în care s-a înregistrat un prejudiciu de 1,2 miliarde de lei în dauna CNADNR, a unei bănci şi a unei firme de construcţii din Spania. De asemenea, omul de afaceri a fost achitat de Tribunalul Bucureşti în dosarul Transalpina, în care era acuzat de instigare la abuz în serviciu în formă continuată şi instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată. Niciuna din cele două decizii nu este definitivă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri