Nelu Tătaru: Nu am trecut de valul 1, dar suntem pe o pantă descendentă. Când ne putem aştepta la noi măsuri de relaxare

Data actualizării: Data publicării:
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Foto: Inquam Photos /Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că, în acest moment, România încă se confruntă cu primul val de îmbolnăviri cu noul coronavirus şi că prognoza autorităţilor „merge spre 20 de mii de îmbolnăviri la finalul primului val, dacă sunt respectate regulile”. Următoarele măsuri de relaxare ar putea fi adoptate după 1 iunie, dar doar în condiţiile în care se vor respecta regulile de distanţare socială şi numărul de îmbolnăviri cu Covid-19 va continua să scadă de la o zi la alta.

„Noi nu am trecut nici de valul 1. Suntem la începutul pantei descendente”, a declarat ministrul Sănătăţii, într-o intervenţie la Digi 24.

Nelu Tătaru a avertizat că numărul de infecţii poate oricând să crească, în condiţiile în care autorităţile nu mai impun carantina instituţionalizată pentru românii care se întorc în ţară, ci doar măsura autoizolării la domiciliu. Totul depinde, în acest caz, de responsabilitatea cetăţenilor.

De asemenea, Tătaru a mai dat exemplul focarelor de infecţii care sunt încă active în centrele de bătrâni sau de recuperare neuropsihică, unde situaţia trebuie gestionată, în continuare, cu mare atenţie.

„Gestionarea focarelor poate aduce şi surprize. Gândiţi-vă la tot ce înseamnă această relaxare, tot ce îneamnă nerespectarea distanţării sociale, nerespectarea regulilor. În acest caz (de nerespectare a regulilor), vom avea o reluarea a transmiterii în comunitate”, a spus Tătaru la Digi 24.

„Nu vom putea vorbi atunci nici măcar de terminarea primului val . După ce vom fi siguri că s-au respectat aceste reguli şi vom avea un număr mai mic de cazuri, atât cazuri noi, cât şi cazuri în terapie, putem spune că am gestionat o primă etapă, sau un prim val".

Prognoza autorităţilor pentru finalul primului val de îmbolnăviri: 20.000 de persoane infectate cu Covid-19

Tătaru a spus că vârful acestui prim val a fost atins.

„Când am început să gestionăm acest prim val previzionam 10-12.000 de îmbolnăviri, în condiţiile sărbătorilor pascale sau  a zilelor libere de 1 mai, momente greu de gestionat. Am trecut de vârful de 15.000. Suntem într-o scădere a numărului de cazuri active, de la o zi la alta", a adăugat oficialul.

Astfel, prognoza autorităţilor este de 20 de mii de îmbolnăviri la finalul primului val, dar doar dacă sunt respectate regulile de distanţare.

Într-un asemenea scenariu, Tătaru speră ca de la 1 iunie să intrăm în a doua perioadă de relaxare.

„Ne ghidăm după numărul de cazuri noi care apar de la o zi la alta, care trebuie să fie din ce în ce mai mic".

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri