Nicuşor Constantinescu, fraudă de proporţii. Lucrări fictive, plăţi de 11.000.000 de lei

Data publicării:
nicusor constantinescu - screenshot

Fostul şef al Consiliului Judeţean Constanţa este urmărit penal pentru că în timpul exercitării mandatului a făcut plăţi nelegale către o firmă pentru realizarea de lucrări de cadastrare. Potrivit News.ro, majoritatea lucrărilor erau fictive şi vizau drumuri judeţene şi comunale din Constanţa. Plăţile depăşesc 11 milioane de lei.

nicusor constantinescu - screenshot

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Nicuşor Constantinescu, la data faptei preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave; Titi Cenuşă, la data faptei arhitect şef la CJ, tot pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, şi Ioan Ichim, la data faptei administrator al unei societăţi comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.


În ordonanţa procurorilor se arată că, în perioada iulie 2007 - aprilie 2013, Nicuşor Constantinescu şi Titi Cenuşă şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul derulării Acordului de asociere în vederea participării la procedura de achiziţie publică ”Documentaţie cadastrală şi înscriere în cartea funciară a reţelei de drumuri publice de interes local din judeţul Constanţa şi realizarea soluţiilor geospaţiale pentru gestiunea căilor de transport rutiere”.

”Suspecţii Constantinescu Nicuşor-Daniel şi Cenuşă Titi au coordonat acţiunile astfel încât să fie atribuite, în mod preferenţial, lucrările de cadastrare a drumurilor judeţene şi comunale din judeţul Constanţa către o societate controlată de omul de afaceri, precum şi cu fraudarea bugetului judeţului Constanţa. Frauda în dauna bugetului judeţului Constanţa s-a realizat prin efectuarea de către preşedintele Consiliului Judeţean, în mod coordonat, a unor plăţi nelegale în valoare totală de 11.621.345,49 lei, o parte fiind efectuate direct în contul firmei administrate de suspectul Ichim Ioan (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor judeţene)”, arată DNA.

Potrivit procurorilor, restul plăţilor au fost făcute din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa în mod indirect, prin alocări bugetare către 45 de comune, care, la rândul lor, au virat banii în contul aceleiaşi societăţi comerciale (pentru lucrări de cadastrare a drumurilor comunale).

”Lucrările aparent efectuate, care oricum nu aveau nicio utilitate, au fost evaluate la suma de 2.511.410 lei, iar restul sumei a fost decontată pentru lucrări neefectuate (fictive)”, precizează DNA.

Toate aceste lucruri s-au produs în condiţiile în care societatea administrată de Ioan Ichim nu a predat niciodată beneficiarului produsele care au făcut obiectul procedurii de achiziţie publică organizată de Consiliul Judeţean Constanţa, iar niciuna dintre situaţiile de plată/decont rectificativ, anexată facturilor, nu cuprinde, în condiţiile legii, cantităţile şi preţurile unitare ale serviciilor de cadastru care au fost achiziţionate în baza acordului menţionat mai sus.

Nicuşor Constantinescu a fost adus cu o ambulanţă, vineri, în jurul orei 9.30, la sediul DNA Constanţa, iar la intrare a declarat că este vorba despre un nou dosar care ar putea avea legătură cu hotărâri ale Consiliului Judeţean pe care ”le-a dus la îndeplinire”.

La ieşirea de la DNA Constanţa, el a spus jurnaliştilor că are calitatea de suspect într-un dosar început în 2013, ”care vizează hotărâri de Consiliu Judeţean privind cadastrul drumurilor judeţene şi comunale”.

”Am aflat că este un nou dosar, reacţie la plângerile penale împotriva procurorilor DNA Constanţa şi a magistraţilor care m-au condamnat pe nedrept. Am aflat că e un nou dosar, făcut în 2013, care vizează hotărâri de Consiliu Judeţean privind cadastrul drumurilor judeţene şi comunale, asocieri cu comune care au intrat în acest acord, fără cadastru neputându-se accesa fonduri europene. Dosarul este voluminos, nu am avut acces la el. Mi s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect, dacă eram Vasile Blaga eram doar martor”, a afirmat Constantinescu.

Avocatul Marius Mocanu a spus, la rândul său, că Nicuşor Constantinescu este acuzat de efectuarea unor plăţi nelegale privind realizarea documentaţiilor cadastrale pentru drumurile comunale şi judeţene din Constanţa.

”Este vorba despre un dosar mai vechi, început în anul 2013 şi care vizează efectuarea unor lucrări de cadastru în ce priveşte drumurile judeţene, respectiv comunale din judeţul Constanţa şi în principiu este vorba despre acuzaţii privind plăţi nelegale în ce priveşte derularea acestui acord cadru privind realizarea documentaţiilor cadastrale pentru drumurile comunale şi judeţene din Constanţa. Este un dosar mai vechi, este început de către Structura Centrală, care a fost trimis ulterior la Serviciul Teritorial Constanţa. A fost în faza procesuală în care s-a adus la cunoştinţă acuzaţia în mod oficial, ni s-au comunicat înscrisuri constând în rapoarte de constatare ce stau la baza acuzaţiei şi urmează ca în următoarele săptâmă, după studierea dosarului, să formulăm o declaraţie în faţa procurorului de caz”, a precizat Mocanu, avocatul lui Nicuşor Constantinescu.

Nicuşor Constantinescu a făcut mai multe plângeri penale împotriva procurorilor DNA care l-au anchetat şi a magistraţilor care au judecat dosarul Centrului Militar Zonal, cea mai recentă fiind făcută săptămâna trecută. 

La sfârşitul lunii iunie, Curtea de Apel Constanţa l-a condamnat definitiv pe Nicuşor Constantinescu la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu în formă continuată, mărind astfel pedeapsa care fusese aplicată de instanţa de fond, anume de trei ani şi jumătate de închisoare.

Fostul preşedinte al CJ Constanţa a mai primit două condamnări, dar acestea nu sunt definitive. Astfel, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu pentru că a refuzat aprobarea construirii unui parc eolian, iar Curtea de Apel Bucureşti l-a condamnat la 15 ani de închisoare pentru mai multe fapte de abuz în serviciu. De asemenea, Nicuşor Constantinescu este judecat şi în alte dosare, aflate pe rolul instanţelor din Bucureşti şi Constanţa. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri