Nicușor Dan: Creșterea prețului gigacaloriei la 280 de lei este rezonabilă în opinia mea

Data actualizării: Data publicării:
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei
Nicușor Dan, primarul general al Capitalei. Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Întâlnirea de la Palatul Victoria, la care au participat premierul Nicolae Ciucă și mai mulți miniștri, a rămas fără concluzii privind costurile căldurii din București. Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, nu știe încă dacă va primi bani de la Guvern. Edilul spune că până la sfârșitul anului situația este sub control, dar recunoaște că ar putea avea nevoie de fonduri suplimentare în ianuarie. De asemenea, el spune că majorarea prețului gigacaloriei la 280 de lei, de la 164 cât este în prezent, este rezonabilă și ține cont de mai mulți factori. 

Edilul Capitalei a declarat, vineri, că fiecare partid și-a exprimat public opinia în ceea ce privește majorarea prețului la gigacalorie, susținând că în oponia sa creșterea la 280 de lei este rezonabilă. 

„PNL-PMP susțin această majorare la 280 de lei, care ține cont de mai mulți factori. Ține cont de creșterea prețului gazului, ține cont de prețurile care sunt în țară pe același serviciu, ține cont de neajunsurile pe care, din păcate, bucureștenii le au, nu are rost eu să le explic acum, ține cont de faptul că nu s-a mai făcut o creștere din anul 2011, când prețul total, cel care acum e 980 de lei, atunci era 320 de lei cu totul, deci bucureștenii plăteau 164 din 320, acum plătesc 164 din 980. PNL-PMP susțin această creștere, care în opinia mea e rezonabilă, USR nu s-a pronunțat, așteaptă să vadă care este răspunsul din partea Guvernului, iar PSD s-a exprimat public că nu susține o majorare”, a spus Nicușor Dan.

În ceea ce priveşte subvenţia la termie, primarul a declarat că deocamdată nu poate fi estimat cuantumul ajutorului acordat Capitalei, care ar urma să fie stabilit prin legea bugetului de stat pe anul viitor. Pe de altă parte, Nicuşor Dan a menţionat că până pe 31 decembrie Bucureştiul nu are "o nevoie urgentă" de susţinere financiară din partea Guvernului, deoarece creşterile de preţuri au survenit la 1 noiembrie, iar factura pe noiembrie se plăteşte în ianuarie.

„Bugetul de stat pe anul 2022 este în lucru şi discuţia a fost care sunt urgenţele până la finalul anului 2021 şi care este necesarul începând cu anul 2022. Răspunsul final o să vină - pentru cei ca noi, care au nevoile în special pe anul 2022 - o să vină prin bugetul de stat. (...) Avem o mare nevoie la începutul lunii ianuarie şi discuţia este dacă această nevoie pentru începutul lunii ianuarie o ne fie dată în decembrie sau în ianuarie, după eventuala aprobare a bugetului de stat. (...) În acest moment, Guvernul analizează urgenţele pe luna decembrie. Şi, în paralel, Guvernul lucrează la legea bugetului de stat", a spus primarul.

Nicușor Dan a mai spus că există două tarife, cel total, de producție, care va fi văzut până la sfârșitul anului, și va fi până la 13 ianuarie, când are loc scăderea de TVA, aproximativ 980 de lei, iar după scăderea TVA-ului, va fi aproximativ 870 de lei. În ceea ce privește banii pe care îi plătesc bucureștenii pe căldură, Nicușor Dan a afirmat că până când CGMB nu va modifica hotărârea din 2011, prețul gigacaloriei rămâne nechimbat, respectiv 164 de lei.

„După cum știți, există două tarife. Există tariful total de producție, pe care o să îl vedeți, mai sunt niște etape procedurale, trebuie să treacă pe la ANRE ș.a.m.d., dar o să îl vedeți până la sfârșitul anului. El, până la 13 ianuarie, când are loc scăderea de TVA, o să fie aproximativ 980 de lei, acesta este tariful total pe București. După scăderea de TVA de la 13 ianuarie, o să fie aproximativ 870 de lei. În ceea ce privește banii pe care îi plătesc bucureștenii, până când Consiliul General nu o să modifice hotărârea din 2011, bucureștenii vor plăti 164 de lei, cum plătesc și azi”, a mai precizat Nicușor Dan.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri