Nicușor Dan le cere lui Marcel Ciolacu și Gabrielei Firea să se delimiteze de greva de la STB. PSD: Să nu caute vinovați iluzorii

Data actualizării: Data publicării:
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, cu masca, gesticuleaza in timpul unei declaratii de presa
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan. Foto: INQUAM Photos/George Călin

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a solicitat vineri Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor care au organizat greva STB și a cerut PSD-ului să anunţe dacă sprijină „o grevă ilegală” sau dacă se delimitează de liderul sindical Vasile Petrariu, care a obţinut un mandat de consilier municipal pe listele PSD.

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PMB, edilul a menţionat că a existat, vineri după amiază, „o încercare” de dialog între conducerea Societăţii de Transport Bucureşti şi sindicatul reprezentativ, dar a precizat că acesta din urmă nu prezintă „revendicările reale” enunţate anterior de către angajaţi, precum necesitatea pieselor de schimb, mentenanţa vehiculelor, confortul şoferilor şi vatmanilor la capăt de linii.

Tribunalul Bucureşti a declarat această grevă ilegală. Între timp s-a redactat hotărârea judecătorească, în care se spune explicit, negru pe alb, că aceasta este o grevă organizată de sindicatul majoritar din STB. Nu mai suntem în ipoteza unei greve spontane, suntem în ipoteza unei greve ilegale organizate de sindicatul reprezentativ. Solicit Parchetului să urgenteze măsurile împotriva persoanelor şi în special a domnului Petrariu, care au organizat acest act ilegal, cu consecinţe grave pentru bunul mers al activităţii în Bucureşti”, a declarat Nicuşor Dan.

Totodată, primarul a cerut PSD-ului să anunţe dacă sprijină „o grevă ilegală” sau dacă se delimitează de liderul sindical Vasile Petrariu, care a obţinut un mandat de consilier municipal pe listele Partidului Social Democrat.

„Cer PSD și Gabrielei Firea și lui Marcel Ciolacu să se pronunțe: fie sprijină o grevă ilegală, fie se delimitează și îi retrag sprijinul politic unui consilier ales pe listele PSD. Fac un apel la rațiune la șoferi și vatmani: avem două hotărâri executorii, suntem într-un stat de drept în care hotărârile executorii se execută, cine nu le execută săvârșește o ilegalitate, a declarat Nicușor Dan.

Edilul a precizat că, deşi a invitat la PMB reprezentanţi desemnaţi de către lucrătorii din fiecare autobază şi depou, la discuţii au venit liderii sindicatului. El a adăugat că nu dorea să discute cu reprezentanţii unui sindicat „care au dus o întreagă categorie de oameni într-o zonă penală” şi că i-a propus directorul general STB, Adrian Criţ, să poarte negocierile.

„Am invitat la discuții reprezentanți desemnați de către lucrători din fiecare autobază și depou, am spus de mai multe ori că nu vreau să discut cu reprezentanții unui sindicat care au dus o întreagă categorie de oameni într-o zonă penală, vreau să discut cu oameni care să exprime problemele reale cu care se confruntă lucrătorii din transportul public. La această întâlnire de la ora 6.00 am fost informat că au venit reprezenanți ai sindicatului reprezenativ. L-am sunat atunci pe domnul Criț, directorul general de la STB, și i-am propus să aibă acea discuție pe care e logic și legal să o aibă reprezentanții sindicatului și reprezentanții societății de transport. Această discuție a durat cinci minute pentru că nu au existat practic alte solicitări decât demisia domnului Criț, ceea ce este un gest infantil”, a mai spus Nicușor Dan.

Nicușor Dan a menționat că există multe probleme în transportul public.

„Sunt foarte multe probleme în transportul public. Rezolvarea lor necesită un dialog, un calendar de acţiuni şi mai ales, foarte mulţi bani. Am reuşit să echilibrăm financiar această societate pe care am găsit-o în faliment”, a mai declarat Nicuşor Dan.

Liderul sindicaliştilor STB, Vasile Petrariu, a anunţat, vineri, un eşec al discuţiilor cu primarul general şi conducerea companiei. Potrivit acestuia, Nicușor Dan a refuzat dialogul şi nu a stat nici măcar un minut la masa discuţiilor. „Nu a intenţionat niciodată să rezolve conflictul”, a precizat Petrariu, adăugând că situația este în continuare neclară.

Vineri, la prânz, magistrații Tribunalului București au decis și că greva este ilegală. Decizia este executorie, așa că angajații ar trebui să revină la lucru. În caz contrar, ei riscă sancțiuni penale.

PSD: Nicuşor Dan trebuie să vină cu soluţii la crizele pe care le-a provocat, nu să găsească vinovaţi iluzorii

PSD a transmis vineri că primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, trebuie să vină cu soluţii la crizele "pe care le-a provocat", "nu să găsească vinovaţi iluzorii pentru a-şi salva pielea".

"PSD îl somează pe primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, să rezolve problemele grave provocate locuitorilor din Bucureşti chiar de propria sa incompetenţă şi să înceteze să arunce vinovăţii în stânga şi dreapta. Nicuşor Dan nu-i mai poate păcăli din nou pe bucureşteni! După un an şi jumătate de la învestire nu are nicio scuză, este primar şi are majoritate în Consiliul General. În loc să inventeze vinovăţii iluzorii, atunci când nu este concentrat pe angajările de la propriul cabinet, Nicuşor Dan trebuie să rezolve urgent problemele grave din Bucureşti, atât criza sistemului de termoficare, cât şi conflictul de muncă de la Societatea de Transport Bucureşti", se arată într-un comunicat de presă.

Potrivit PSD, astfel de probleme nu doar afectează "grav", ci "pun chiar în pericol viaţa bucureştenilor" şi nu se rezolvă "prin dispute sterile, ci prin decizii competente şi acţiuni eficiente".

"Asta aşteaptă bucureştenii de la primarul general, nu să dea ordine partidelor politice care se află în opoziţie la nivel de Consiliu General. Singurul partid căruia poate să-i dea ordine este USR - partidul pe care l-a înfiinţat şi care îi este complice la tot dezastrul pe care l-a creat în Capitală. Totodată, în loc de a provoca dispute politice, Nicuşor Dan ar trebui să fie mai preocupat de ceea ce va răspunde în faţa bucureştenilor şi, mai nou, în faţa procurorilor, pentru toate deciziile aberante sau ilegale pe care le-a luat în calitate de primar general", se spune în comunicat.

Întrebat vineri, la Vălenii de Munte, cum comentează solicitarea adresată PSD de Nicuşor Dan de a anunţa dacă susţine greva STB sau retrage sprijinul politic al liderului de sindicat care a organizat această grevă, Marcel Ciolacu a afirmat: "Am înţeles că întrebarea a fost fie îl susţine, fie îşi retrage. Părerea mea este că mai e o posibilitate - fie pleacă acasă domnul Nicuşor Dan".

Într-o conferinţă de presă susţinută la sediul STB, Nicuşor Dan a declarat că greva STB este organizată de preşedintele Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti, Vasile Petrariu, care a câştigat un mandat de consilier municipal pe lista PSD.

"Cer Partidului Social Democrat să se pronunţe, pentru că noi avem o grevă care paralizează Bucureştiul şi afectează sute de mii de bucureşteni, organizată de un consilier general PSD. Da, un om care şi-a câştigat mandatul pe lista Partidului Social Democrat, şi atunci cer Partidului Social Democrat să se pronunţe pe una din două opţiuni: fie susţine această manifestaţie care paralizează oraşul, fie retrage sprijinul politic domnului Petrariu, care a organizat această grevă", a afirmat Nicuşor Dan.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...