Video Nou protest față de restricții. Câteva sute de persoane au manifestat sâmbătă seara la București

Data actualizării: Data publicării:
manifestanti fata de restrictiile din pandemie pe strazile din bucuresti
Sute de persoane au ieșit sâmbătă, 3 aprilie 2021, în marș pe străzile din București pentru a protesta față de restricțiile din pandemie Foto: George Călin / Inquam Photos

În jur de 800 de oameni erau încă pe străzi, sâmbătă seara, după ora 20:00, când teoretic intră în vigoare interdicțiile de circulație pe timp de weekend în București. Pe de altă parte, este seara Învierii pentru credincioșii catolici, protestanți și luterani, iar restricțiile de circulație se aplică de la ora 2:00.

ACTUALIZARE ORA 22:00 Manifestanții și-au încheiat protestul în fața Palatului Parlamentului. Epuizați fizic de intinerariul făcut Piața Universității - Piața Victoriei - Parcul Izvor, dar și din cauza ploii, mulți au decis să plece acasă, deși inițial aveau de gând să stea până la miezul nopții.

ACTUALIZARE ORA 20:30 O parte din manifestanții din Piața Victoriei au pornit în marș către parcul Izvor,  în ciuda faptului că s-a întețit ploaia. Ei doresc să ajungă în Piața Revoluției. Jandarmii îi însoțesc, iar circulația pe Calea Victoriei este parțial restricționată.


Protestatarii s-au adunat inițial în Piața Universității de unde au pornit în marș prin centrul Capitalei spre sediul Guvernului. Oamenii au rămas acolo și după ora 20:00, în ciuda faptului că începuse și ploaia.

Autoritățile spun că vor aplica sancțiuni doar la nevoie, deși este interzisă adunarea unor grupuri mai mari de 100 de oameni. Jandarmii subliniază însă că obiectivul este ca acești oameni să fie în siguranță și, ca urmare, privilegiază dialogul. 

Nu s-au înregistrat până acum incidente majore, dar majoritatea participanților nu respectă regulile de distanțare și nu poartă măști de protecție. Mai mult, s-au prins și într-o horă.

Protestatarii scandează lozinci împotriva celor aflați la guvernare, cerând cu precădere demisiile premierului Florin Cîțu și a șefului DSU, Raed Arafat. Alții nu sunt de acord cu testarea, dar nici cu vaccinarea obligatorie, deși nu există un proiect în acest sens.

Reporterul Digi24 transmite că în rândul protestatarilor se disting două grupuri: unul în jurul partidului AUR și un altul distinct, de oameni care nu sunt neapărat afiliați politic, dar nu sunt de acord cu restricțiile.

Apelul pentru participarea la această acţiune a fost lansat prin reţelele sociale, organizatorii anunţând că „va fi cel mai mare protest al ultimilor ani”. Oamenii au început să se strângă în Piața Universității începând cu ora 17:00.

Manifestanţii au venit cu steaguri tricolore, vuvuzele, tigăi şi alte articole de veselă. Ei au scandat „Jos masca”, „Libertate” şi au afișate bannere cu mesaje precum „Jos cu teroriştii care ne conduc”, „Nu vrem aer cu porţia”, „Nepăsarea voastră aprinde România noastră”, relatează Agerpres.

După ora 18:40 protestatarii au pornit în marş spre Piaţa Victoriei, unde li s-a alăturat şi o coloană de membri şi simpatizanţi ai formaţiunii Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), printre care se află şi liderul acesteia, deputatul George Simion.

Jandarmii le-au împărţit manifestanţilor pliante informative cu privire la necesitatea respectării regulilor de protecţie anti-COVID-19 și au însoțit coloana de manifestanți în marșul către Piața Victoriei.

Acţiuni de protest cu număr de participanţi mai redus au fost organizate sâmbătă seara şi în alte oraşe din ţară cum ar fi Constanţa, Cluj-Napoca şi Deva.

Jandarmeria anunță că organizatorii manifestației vor fi amendați

Reprezentantul Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, Alexandru Iacob, a anunţat că organizatorii manifestaţiei de protest faţă de restricţiile împotriva răspândirii SARS-CoV-2 care se desfăşoară sâmbătă seara în centrul capitalei vor fi amendaţi pentru depăşirea numărului de 100 participanţi permis pentru adunări publice.

„Jandarmeria Capitalei asigură măsurile de ordine la adunările publice care se desfăşoară astăzi în Bucureşti. Vrem să precizăm că jandarmii sunt aici pentru siguranţa tuturor participanţilor la aceste proteste, dar şi pentru siguranţa celorlalţi cetăţeni. Reamintim că în acest moment în capitală avem restricţii, atât restricţii de deplasare după ora 2,00, dar şi restricţii de organizare a adunărilor publice cu maximum 100 de persoane. Până la acest moment nu am avut incidente şi vrem să mulţumim tuturor celor care au înţeles să respecte legea. Vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale. (...) Da, avem organizatori, sunt proteste declarate şi asta ne uşurează nouă misiunea pentru că avem cu cine să relaţionăm, cum să avem o legătură permanentă cu participanţii la adunarea publică printr-un reprezentant al acestora. (...) O să aplicăm legea, la fel ca şi până acum”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, într-o declaraţie de presă susţinută în apropierea manifestaţiei în desfăşurare în Piaţa Victoriei.

De asemenea, şi reprezentantul Poliţiei Capitalei, inspectorul principal Dragoş-Ciprian Romanescu, a mulţumit protestatarilor pentru că au manifestat paşnic, fără incidente.

„Poliţia Capitalei şi astăzi este la datorie, poliţiştii Brigăzii Poliţiei Rutiere au fost în trafic şi au asigurat fluenţa traficului, nu au fost aplicate restricţiide circulaţie astfel că cetăţenii au putut ajunge la destinaţie în siguranţă. Suntem în sprijinul Jandarmeriei pentru a asigura liniştea şi ordinea publică. Noi momentan recurgem la dialog, evităm declanşarea vreunui eveniment nefericit. Sperăm că nu vor apărea incidente până la finalul acestui protest”, a spus Dragoş-Ciprian Romanescu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri