Noul premier al Republicii Moldova cere „demilitarizarea Transnistriei” și evacuarea trupelor rusești din regiune

Data publicării:
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, tine un discurs in plenul parlamentului
Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean. Foto: Profimedia Images

Republica Moldova dorește reintegrarea pașnică a cetățenilor din regiunea transnistreană iar acest proces se poate efectua doar prin „demilitarizarea” Transnistriei, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, citat de Deschide.md.

„Vrem să obținem reintegrarea pașnică a țării noastre prin dialog, prin negocieri și prin diplomație, ca să ne recăpătăm deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”, a menționat purtătorul de cuvânt al cabinetului de la Chișinău, Daniel Vodă.

De asemenea, noul premier al Republicii Moldova, Dorin Recean, a evidențiat importanța integrării economice și sociale a cetățenilor R.Moldova din regiunea transnistreană.

„Prin demilitarizarea regiunii, se are în vedere evacuarea trupelor rusești - angajament care a fost asumat însuși de Federația Rusă la Summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999”, a arătat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Chișinău.

Rusia a continuat, zilele trecute, amenințările la adresa Republicii Moldova. Astfel, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomației lui Putin a declarat sâmbătă că nu se așteaptă ca noul guvern de la Chișinău să schimbe „retorica antirusă” și a mai spus că țara este „dusă cu încredere de susținătorii săi occidentali pe calea Ucrainei”.

Maria Zaharova a mai susținut că procesul de învestire a noului guvern moldovean a fost însoțit de „o retorică antirusă fără precedent”.

„Reamintesc că, Programul de activitate al Guvernului Recean are o denumire sugestivă: Moldova prosperă, sigură și europeană. Iar în relația moldo-rusă și participarea Republicii Moldova în cadrul platformelor regionale și multilaterale se va ține cont de evoluțiile legate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv repercusiunile negative ale acestuia asupra regiunii și a Republicii Moldova”, a adăugat Daniel Vodă.

De asemenea, conform Deschide.md, președintele partidului „Spravedlivaia Rossia”, Serghei Mironov, a declarat că Rusia ar putea extinde aria așa-zisei „operațiuni militare speciale” și asupra Republicii Moldova, pentru a proteja populația rusă, militarii ruși și depozitele cu muniții.

Editor : M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri