Novak, despre modificarea Legii Sportului: Steaua ar fi singura echipă de fotbal din Europa deținută de un minister și nu e în regulă

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - SAPTAMANA EUROPEANA A SPORTULUI - 23 SEP 2022
Eduard Novac, ministrul Sporturilor. Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat, luni, că în cazul în care Legea Sportului ar fi modificată pentru ca echipele deținute de o instituție a statului să participe în Superligă, CSA Steaua ar fi singura formaţie de fotbal din Europa care ar aparţine unui minister, „ceea ce nu este în regulă”.

„Eu am spus că trebuie să ne uităm la ce avem în Europa, cum funcţionează sportul şi fotbalul în special în Europa. Sigur că valoarea şi rezultatele trebuie să primeze. Dar Steaua Bucureşti trebuie să fie o echipă de fotbal independentă, care să aibă calitatea de a atrage sponsori şi de a fi o echipă profesionistă, nu să fie o echipă care aparţine direct de Ministerul Apărării. Pentru că Steaua ar fi singura echipă de fotbal din Europa care aparţine de un minister, ceea ce nu este tocmai în regulă.

Ar fi ceva unic în Europa ca o echipă profesionistă să aparţină de un minister. În ceea ce priveşte incidentele de pe stadioane, ştiţi cum e, stadioane noi s-au construit, dar mentalitatea a rămas cea veche. Pentru a stopa aceste incidente, aici trebuie să avem o modificare drastică de lege şi să intervenim ferm în cât mai scurt timp posibil”, a precizat Novak, prezent la festivitatea organizată luni în cadrul căreia i-a felicitat pe sportivii medaliaţi la Campionatele Europene de haltere de la Erevan, potrivit Agerpres.

„Nu pot să spun că susţin sau nu susţin modificarea Legii Sportului, eu susţin numai descentralizarea, în sensul în care cluburile să devină independente şi tratate toate la acelaşi nivel. Noi ne confruntăm acum cu o situaţie extrem de grea în care sportul românesc este finanţat de cinci ministere, ministere care nu se conformează la Ministerul Sportului. Nu e tocmai în regulă. Iar faptul că sportivii se confruntă cu diferite probleme se datorează acestui sistem, pentru că nu există un lider. Ministerul Sportului trebuie să devină în următorii 10 ani liderul, să finanţeze tot sportul românesc şi să implementeze strategia lui. Nu se poate ca azi să se întâmple ceva la Ministerul Educaţiei, în cluburile sportive şcolare, noi să nu avem niciun cuvânt de spus. Nu se poate ca să se întâmple ceva la nivelul cluburilor Dinamo şi Steaua şi să nu avem niciun cuvânt de spus. Deci bugetul sportului trebuie să fie la Ministerul Sportului şi prin proiecte să finanţeze tot ce înseamnă mişcare sportivă în România”, a adăugat ministrul.

Întrebat dacă UDMR, partidul din care face parte, va vota în Parlament modificarea Legii Sportului aşa cum a propus Vasile Dîncu, senator PSD şi fost ministru al Apărării, Eduard Novak a răspuns: „Nu am discutat încă despre acest subiect. Încă nu suntem la acel nivel”.

Conform actualelor reglementări, echipele de drept public, aşa cum este cazul CSA Steaua, care aparţine de Ministerul Apărării Naţionale, nu pot promova în Superligă. În urmă cu două săptămâni, parlamentarul PSD Vasile Dîncu a înaintat Senatului României spre dezbatere şi adoptare în regim de urgenţă o propunere legislativă pentru modificarea Legii Sportului astfel încât să permită cluburilor departamentale să activeze în primul eşalon fotbalistic. În prezent, legea permite doar societăţilor de drept privat să participe în Superligă.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri