Nu încălcaţi regulile de construcţie! Amenzile s-au dublat

Data publicării:
blocuri cartier case bucuresti imobiliar sursa foto digi24

Dacă vă construiţi o casă nouă sau o modernizaţi pe cea veche, riscaţi amenzi enorme dacă nu respectaţi regulile de construcţie. Sancţiunile s-au dublat şi ajung până la 40.000 de lei. Vor fi amendaţi cei care nu angajează specialişti pentru verificarea execuţiei lucrărilor de şantier sau nu au proiect tehnic. Plus că s-au introdus perioade de garanție pentru clădiri, în funcție de importanța acestora.

Sunt destule cazurile în care proprietarii cumpără teren scump şi fac economie atunci când vine vorba despre detaliile tehnice pentru ridicarea unei locuinţe. Unii nu apelează la inspectorii care verifică fiecare etapă a lucrării şi care ar trebui să spună dacă sunt respectate normele de stabilitate şi rezistenţă - adică protecţie în caz de cutremur şi securitate în caz de incendiu.

Florin Enache, arhitect: „Nu îşi pune nimeni problema - cât mai costă utilizarea casei 20 de ani, pe o perioadă de 20 de ani, orice cost nepus la punct din faza de proiect se va reflecta în nişte costuri necontrolate pe toată perioada de viaţă a clădirii. Dacă nu e izolată, dacă pun nişte instalaţii de proastă calitate care pot îmi genereze incendii sau inundaţii.”

Cine nu angajează un specialist autorizat pentru verificarea execuţiei lucrărilor de şantier riscă în prezent, o amendă de 20.000 de lei. Cine nu respectă regulile de construcţie primeşte o amendă de până la 40.000 de lei. Anterior, sancţiunea pentru construcţia sau demolarea fără autorizaţie era de până la 20.000 de lei.

Octavian Brener, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Stat în Construcţii: „Când luăm permisul de conducere, toată lumea citeşte, la construcţii - nu. Dacă ar fi citit legea, ne-ar fi şi nouă mai uşor.”

Până la sfîrşitul săptămânii trecute, legea construcţiilor nu prevedea o perioadă minimă de garanţie. Acum, perioada prevăzută în contractele încheiate între proprietar şi constructor este de cel puţin 3 ani pentru locuinţe.

În ultimul an, Inspectoratul de Stat pentru Construcţii a dat 85 de amenzi pentru lucrările de construcţii realizate fără diriginte de şantier şi 46 pentru executarea unei lucrări fără proiect tehnic.

Costurile doar cu documentaţia pentru construcţia unei locuinţe cu o suprafaţă de 120 de metri pătraţi ajung până la 5.000 de euro. Aici intră proiectul tehnic, documentaţia şi dirigintele de şantier.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri