O fată violată de tatăl vitreg a fost lăsată de polițiștii din Vaslui să locuiască în aceeași casă cu agresorul

Data actualizării: Data publicării:
Young depressed woman
Foto: Gulliver/Getty Images

Un nou caz demonstrează nepăsarea autorităților. O fată de 15 ani, din județul Vaslui, care și-a făcut curaj să anunțe la 112 că a fost violată de tatăl vitreg, a fost lăsată de polițiști să se întoarcă în casa agresorului. Mai mult, mama ei a fost de acord. Instituțiile care puteau preveni situația traumatizantă pentru copilă, erau închise. Nimeni nu lucrează la primărie sau la Direcția de Asistență socială, la sfârșit de săptămână.

Pe 17 august, o adolescentă de 15 ani din localitatea vasluiană Griviţa a sunat la 112 pentru a cere ajutor, după ce a fost abuzată sexual chiar de tatăl vitreg. Fata a ajuns la spital însoțită de mama sa, iar apoi la poliție, unde a depus și o plângere. Medicul a stabilit că fata fusese violată și, cu toate acestea, autoritățile nu au luat nicio măsură, iar fata a ajuns să locuiască în continuare sub același acoperiș cu bărbatul care o violase. Decizia a fost luată la sugestia mamei, aceasta invocând motivul că acesta urma să plece la muncă în străinătate.

Direcția pentru Protecția Copilului a fost sesizată abia marți, iar poliția  a deschis un dosar penal pentru în care se cercetează săvârșirea infracțiunii de viol.

Potrivit purtătorului de cuvânt DGASPC Vaslui, fetei i s-ar fi propus, în prezența mamei, să acceseze serviciile unui centru din Bârlad, însă aceasta a refuzat.

„În momentul de față, noi nu avem un certificat medico legal care să confirme o agresiune sexuală, medicul constată o stare de fapt, din punct de vedere clinic. Dar ca să stabilim că a avut loc un abuz, avem de nevoie de un medic legist. Specialiști psihologi și asistenți sociali s-au deplasat la domiciliu, unde fata este în siguranță alături de mama și familia sa, au discutat, au semnat un contract de colaborare cu reprezentantul legal în vederea continuării unui program de consiliere și reabilitare. Concubinul acestei mame nu se află momentan în locuință, e plecat la muncă în București,” a declarat pentru Digi24, Ionuț Dănilă, purtător de cuvânt DGASPC Vaslui.

În principiu, centrele noastre funcționează non-stop, mai ales că Vasluiul stă bine la capitolul prevenirea violenței și recuperarea victimelor violenței. Centrele primesc mereu destul de repede de la ambulanțe, spital, de la primul contact al unei autorități informații vizavi de o agresiune asupra unui copil, mame, și ele pot accesa aceste servicii, indiferent că e weekend sau zi lucrătoare. Dacă vorba de acest caz, e posibil, dar nu am confirmat de la poliție, a fost întrebată această fetiță dacă dorește să acceseze serviciile în cadrul unui centru din Bârlad și a refuzat,” a adăugat Ionuț Dănilă.

Redactor web: Alina Popescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri