Video O localitate din Iași nu mai are apă de 3 săptămâni din cauza secetei. Oamenii își umplu gălețile de la cisterna adusă la primărie

Data publicării:
femeie care umple o galeata cu apa din cisterna
În comuna Cucuteni din județul Iași, apa e adusă zilnic în curtea primăriei cu cisterna. Foto: Captură Digi24

Situație tot mai critică în nordul Moldovei din cauza secetei. O localitate cu mii de oameni din județul Iași nu mai are apă de trei săptămâni, iar fântânile au început să sece. În comuna Cucuteni, apa e adusă zilnic în curtea primăriei cu cisterna, iar localnicii vin și iau cu gălețile sau cu sticlele, cât sa le ajungă pentru băut sau pentru gătit.

În comuna Cucuteni din județul Iași nu mai curge apă la robinet de trei săptămâni. În aceste condiții, singura soluție este cisterna, pe care furnizorul o trimite în fiecare zi în curtea primăriei. 

Ramona Dumitru, o localnică din Cucuteni, vine zilnic cu gălețile în curtea primăriei, la cisterna cu apa potabilă, pentru a-și face provizii: „Este foarte dificil, ne este greu, avem copii, trebuie să spălăm. Iau pentru mâncare și pentru spălat rufele, este foarte greu, degeaba avem mașini de spălat, dacă nu avem apă. Așa spălăm la mână.

Apa la robinet nu curge, iar multe fântâni din sat au secat.

Pamfilică Brânză - primarul comunei Cucuteni: „Având în vedere că e secată, am scos lanțul, am scos tot, ca să nu fie problemă cu copiii. A scăzut la maxim, a scăzut cam cu 70% nivelul apelor din fântâni. Altele au secat de tot, altele mai au ceva, dar oricum apă nu este.”

Oamenii încearcă să-și facă provizii de la o zi la alta și își duc traiul cu puțina apă pe care o iau din cisternă.

- Dacă luam prea multă, după aceea se termină, nu?!

- E foarte greu, de 3 săptămâni de zile nu avem apă deloc, cărăm, suntem nevoiți să cărăm de la diferite fântâni unde este foarte puțină apă, noroc că mai vine cisterna. Cel mai greu e cu apa potabilă, că nu ai cu ce face mâncare.

Autoritățile locale spun că, în lipsa ploilor, singura salvare în lunile care urmează rămâne cisterna.

„Rezervele de apă se refac în ani de zile și noi în ultimii câțiva ani am avut numai ani secetosi. Și mai ales rezervele se refac iarna”, mai spune primarul localității afectate.

În județul Iași mai sunt peste 50 de localități unde apa este furnizată după un program strict, din cauza secetei.

Citește și: Secetă în România, imagini șocante: Navigația pusă în pericol pe Dunăre. Lac cu apă potabilă aproape dispărut. Oameni revoltați cer apă

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri