Exclusiv UPDATE Acuzații de tortură la un centru de îngrijire. Angajată: „Directorul a spus că de durere faci infarct și nu ești găsit vinovat"

Data actualizării: Data publicării:
Untitled
Acuzații de tortură într-un centru de îngrijire din județul Vâlcea, după ce un ONG a găsit o tânără cu malnutriție severă și fractură, care zăcea în pat netratată de 4 luni. Foto: captură video Digi24

Acuzații de tortură într-un centru de îngrijire din Zătreni, județul Vâlcea. Reprezentanții unei organizații neguvernamentale au găsit acolo o tânără de 33 de ani, cu malnutriție severă, care zăcea în pat cu o fractură la picior, netratată de 4 luni. Reprezentanții Direcției de protecție a copilului DGASPC spun, însă, că femeia nu avea nicio suferință.

ACTUALIZARE 14:00 O angajată a povestit, în exclusivitate pentru Digi24, că ea și colegele ei sunt martore la toate aceste drame, fără să poată interveni. Dacă fac sesizări, riscă să rămână fără loc de muncă. Totodată, controalele sunt anunțate din timp, spune aceasta.

Angajată Centrul de îngrijire și asistență Zătreni: „Noaptea, atunci când e liniște, se aude așa, un scâncet. Nici nu știu dacă... Noi, angajatele din centrele de îngrijire, numim chestia asta «glasul durerii».

Legat de fata asta, când s-a discutat cu domnul director și i s-a spus că are piciorul rupt și că ar trebui făcut ceva să nu moară și să avem probleme, dânsul a glumit și a spus că de durere faci infarct și de infarct nu poate fi găsit cineva vinovat.

Ea ar trebui să mănânce mâncare pasată, dar centrul nu are mixer, ca să poți mixa hrana și e hrănită cu hrană solidă. Adică pâine fărâmată în ceva ciorbă teoretic mănâncă. Problema e că ori are o suferință internă, ori din cauza fracturii a slăbit.

La Ortopedie i-a fost pus piciorul în ghips, au adus-o înapoi și recomandarea medicului a fost că se va face control la 3, la 6 luni sau la nevoie, dar după nu a mai fost dusă până acum.

Nu avem nicio posibilitate ca atunci când e o neregulă să o poți... Dacă cumva ai solicitat controlul de la o autoritate de stat, ea vine anunțată cu o săptămână înainte, găsește bine și spune: ne-a solicitat persoana cutare.

La noi e o practică: ai încercat să treci peste conducere și să soliciți un control mai de sus, ori ești sancționat ori ești destituit ori ești mutat la un alt centru”.

Jurnaliștii Digi24 au încercat să obțină o reacție și de la Ministerul Muncii în acest caz, dar instituția a transmis că deocamdată se fac verificări.

-știre inițială-

 

Georgiana Pascu, reprezentant Centrul de Resurse Juridice: „În momentul în care noi am intrat în cameră, tânăra respectivă era întinsă pe pat și gemea, plângea. O mână de om, piele și os”.

Povestea Georgianei a ieșit la iveală pe 23 noiembrie. Un apel telefonic anunța că o femeie de 33 de ani este chinuită chiar de cei care ar fi trebuit să aibă grijă de ea. Două zile mai târziu, reprezentanții Centrului de Resurse Juridice au mers într-o vizită neanunțată la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni.

Georgiana Pascu, reprezentant Centrul de Resurse Juridice: „Avea ambele picioare ridicate cumva, îndoite, iar la piciorul drept se vedea că avea o umflătură mare. Angajații ne-au spus că are femurul rupt de aproximativ 4 luni de zile, undeva de la începutul lunii iulie”.

Nimeni nu poate spune ce s-a întâmplat atunci.

Jana Diaconu, director adjunct DGASPC Vâlcea: „Am înțeles că la schimbul de tură, când au fost la evaluarea care se face în fiecare dimineață, au constatat că are o problemă la picior, au chemat ambulanța, au dus-o la spital și a fost internată. De căzut nu are cum să cadă pentru că ea e la pat, nu se mișcă. Nu avea cum să cadă din pat în niciun caz”.

La 4 luni distanță, starea gravă în care au găsit-o pe tânără i-a determinat pe reprezentanții ONG-ului să apeleze 112.

Georgiana Pascu, reprezentant Centrul de Resurse Juridice: „O doamnă doctor, medicul coordonator de la UPU, care mi-a spus că are nevoie ca medicul din centrul din Zătreni să îi confirme că este o urgență medicală. Am întrebat din nou dacă un om de 20 și ceva de kilograme, care plânge într-un pat și are un picior fracturat, poate să reprezinte sau nu o urgență medicală”.

După îndelungi insistențe, femeia a fost preluată de o ambulanță și dusă iar la spital. Medicii i-ar fi recomandat o intervenție chirurgicală la piciorul fracturat.

Jana Diaconu, director adjunct DGASPC Vâlcea: „Nu era în nicio suferință. Acum nu știu ce suferință au constatat. Nu cred că cele care au fost au competență și sunt în măsură să stabilească dacă era în suferință”.

Jurnaliștii Digi24 au încercat să stea de vorbă cu conducerea centrului. În zadar, însă.

Jurnalist Digi24: De la Digi24. Vreau să vorbesc și eu cu cineva din conducere.

- Deocamdată nu e nimeni
Jurnalist Digi24: Nici directorul, nici..

- Nu! Nu e nimeni!

Procurorii vâlceni au deschis dosar penal şi fac cercetări, între altele, pentru abuz în serviciu şi supunere la rele tratamente în cazul tinerei cu handicap grav. Pe lângă plângerea penală pentru tortură formulată de Centrul de Resurse Juridice, și DGASPC Vâlcea a cerut o anchetă internă la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Zătreni.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri