Oficial. Congresul PSD va avea loc pe 10 martie

Data actualizării: Data publicării:
rovana neacsu viorica dragnea 180122_CEXn_PSD_003_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Biroul Permanent Național al PSD a decis să fie organizat congresul extraordinar al partidului pe 10 martie. În ședința de miercuri, social-democrații au discutat despre votul de reconfirmare cerut de Liviu Dragnea.

rovana neacsu viorica dragnea 180122_CEXn_PSD_003_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Sursă foto: INQUAM PHOTOS / Octav Ganea

Anunţul privind data Congresului a fost făcut de purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, la finalul Biroului Permanent Naţional al partidului.

Congresul PSD va avea loc la Sala Palatului.

Fiecare filială va trimite, până atunci, la centru, propunerile de modificare a Statutului PSD. Deși era vehiculată, până acum, ideea îndulcirii criteriilor de integritate, social-democrații spun, acum, că nu se va întâmpla acest lucru.

Cât privește stabilirea unei noi formule de conducere a PSD, Viorica Dăncilă ar putea intra, în calitatea de premier, în BPN al PSD.

Vicepreședintele PSD Ecaterina Andronescu a susținut, la încheierea ședinței BPN al PSD, că s-a discutat miercuri despre un vot de reconfirmare pentru Liviu Dragnea.

Statutul vorbește de un mandat de 4 ani. Dacă domnia sa consideră că este nevoie de confirmare, eu nu consider”, a declarat Andronescu.

Întrebată dacă ar trebui să se discute și despre candidatul la Președinție al PSD, senatorul social-democrat a răspuns: „Cred că este corect să vină cu o propunere de candidat, nu neapărat în acest an”.

Cât despre posibilitatea ca Liviu Dragnea să fie desemnat candidat al PSD pentru alegerile prezidențiale din 2019, în ciuda condamnării penale pe care o are, Andronescu a susținut că, „deocamdată”, condamnarea din dosarul „Referendumul” este sub semnul întrebării, ca urmare a faptului că motivarea deciziei nu a fost semnată de magistrații care au judecat cauza.

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a anunţat miercuri, înainte şedinţei Biroului Permanent Naţional al partidului, că va candida pentru o funcţie de conducere în partid la Congresul din martie, deoarece în 2015 nu a făcut-o pentru că avea un dosar penal.

Social-democraţii au votat, în urmă cu o săptămână, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, ca în 10 sau în 17 martie să aibă loc Congresul extraordinar al PSD cerut de liderul partidului, Liviu Dragnea.

Anunţul organizării Congresului extraordinar al PSD a fost făcut de Liviu Dragnea chiar înaintea şedinţei Comitetului Executiv, el spunând că vrea organizarea în martie a acestui congres, la care va cere şi un vot de reconfirmare a sa ca lider al PSD.

„La acest congres, şi cei care au făcut scrisori să le afirme şi să le susţină”, a mai afirmat liderul PSD.

Dragnea a precizat că la acest congres nu va fi desemnat şi candidatul partidului la Preşedinţie.

El a spus însă că va fi redefinit programul de guvernare.

„Vreau să redefinim programul de guvernare, vreau să eliberăm societatea românească de presiunile pe care le pun grupurile ilegitime, să ne implicăm în democratizarea societăţii româneşti, vreau să angajăm PSD în cel mai ambiţios program de dezvoltare pe termen lung”, a declarat Liviu Dragnea.

Preşedintele PSD Vrancea, Marian Oprişan, a afirmat atunci că la Congresul extraordinar din martie social-democraţii vor să lanseze un apel către toată România prin care să anunţe „un proiect de ţară pe 25 de ani”. El a mai afirmat că Liviu Dragnea nu are nevoie de o reconfirmare în funcţia de preşedinte, deoarece asta se face doar la finalul mandatului.

Conform Statutului PSD. Congresul Extraordinar se convoacă la solicitarea Comitetului Executiv Naţional, a Grupurilor Parlamentare ale PSD din cele două Camere sau a cel puţin 16 organizaţii judeţene / de sector ale PSD.

Congresul Extraordinar al PSD este alcătuit din delegaţi aleşi de către Conferinţele extraordinare ale organizaţiilor judeţene şi a municipiului Bucureşti, conform Normei de reprezentare prevăzută în statut.

Congresul Extraordinar al PSD se convoacă pentru exercitarea atribuţiilor statutare, precum şi pentru următoarele situaţii: în cazul organizării alegerilor locale, parlamentare, europarlamentare sau prezidenţiale, la termen sau anticipate, pentru pregătirea acestora sau evaluarea rezultatelor; pentru modificarea Statutului PSD sau a Programului Politic al partidului; în situaţii deosebite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri