UPDATE. MAE, despre găzduirea refugiaţilor: "Nu există angajamente suplimentare"

Data actualizării: Data publicării:
Refugiati in Germania migranti Germania GettyImages-483641170

Ţara noastră "nu și-a asumat angajamente suplimentare de relocare față de decizia luată la nivel european", a anunţat MAE român, după ce în presă au apărut informaţii potrivit cărora şapte state europene, printre care şi România, vor prelua de zece ori mai mulţi refugiaţi decât în 2015.

Refugiati in Germania migranti Germania GettyImages-483641170

 

"La Summit-ul liderilor pe problema refugiaților de la New York, România a pus în valoare ceea ce a făcut în acest domeniu, dar nu și-a asumat angajamente suplimentare de relocare față de decizia luată la nivel european. În contextul eforturilor la nivel UE de gestionare a migrației, România participă la răspunsul comun european în domeniu, prin implementarea deciziilor de relocare internă adoptate în cursul anului 2015 şi, prin participarea pe baze voluntare, la procesul de relocare externă, respectiv de susținere activă a avansării dialogului cu statele terțe de origine și de tranzit pentru combaterea cauzelor profunde ale acestui fenomen. România rămâne angajată în implementarea acestor angajamente, despre care opinia publică a fost informată în repetate rânduri", a transmis, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti.

Reacţia MAE a venit după ce, în prima parte a zilei, presa din România a relatat, citând surse AFP, că ţara noastră şi alte şase state europene au promis să accepte cel puţin de zece ori mai mulţi refugiaţi decât în anul 2015.

Context

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a declarat, marţi, că 50 de state ale lumii şi-au luat angajamentul să dubleze, până la sfârşitul anului, numărul de refugiaţi primiţi, ajungând în total la 360.000. Preşedintele SUA a declarat în faţa lideriilor lumii de la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite de la Washington că printre cele 50 de state care şi-au luat un asemenea angajament se numără Canada şi Germania.

Între timp, reprezentanţii Naţiunilor Unite susţin că până la 21 de milioane de migranţi din înreaga lume şi-au părăsit locuinţele din cauza ciocnirilor sângeroase şi a persecuţiei.

Până la nouă milioane de persoane şi-au pierdut locuinţele doar din cauza lungului război sirian, care a forţat patru milioane de migranţi să se îndrepte spre statele vecine. Statele Unite au fost de acord să primească până la 110.000 de refugiaţi în anul fiscal 2017 - care va începe de la 1 octombrie - faţă de cei 85.000 de migranţi relocaţi pe teritoriul american în ultimul an.

Peste 360 de cereri de azil au fost înregistrate în România în primele cinci luni ale acestui an, cei mai mulţi solicitanţi provenind din Siria, Irak şi Pakistan. De asemenea, în baza angajamentelor asumate de România la nivel european, au fost transferate în ţara noastră 35 de migranţi - şase din Italia şi 29 din Grecia. În România există şase centre de cazare şi proceduri pentru solicitanţii de azil, la Timişoara, Galaţi, Rădăuţi, Şomcuta Mare, Giurgiu şi Bucureşti.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri