ONU avertizează asupra unei crize mondiale iminente a apei. Lumea „merge orbește pe o cale periculoasă” de „supraconsum vampiric”

Data actualizării: Data publicării:
Candid picture of African Black Girl Drinking Water Bamako Mali
Penuria de apă devine endemică din cauza consumului excesiv și a poluării. foto: Getty Images

Un nou raport al Organizației Națiunilor Unite avertizează asupra unei crize mondiale iminente a apei și a unui „risc iminent” de penurie din cauza supraconsumului și a schimbărilor climatice, transmite BBC News.

Potrivit raportului ONU, lumea „merge orbește pe o cale periculoasă” de „supraconsum și supradezvoltare vampirică”. 

Publicarea raportului are loc înainte de primul summit major al ONU privind apa din 1977 încoace. Mii de delegați vor participa la reuniunea de trei zile de la New York, care începe miercuri. 

În acest context, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că apa, „sângele vital al umanității”, este secătuită de „utilizarea nesustenabilă, poluarea și încălzirea globală necontrolată”. 

Raportul, publicat de UN Water și Unesco, avertizează că „penuria de apă devine endemică” din cauza consumului excesiv și a poluării, în timp ce încălzirea globală va spori penuria sezonieră de apă atât în zonele cu apă din abundență, cât și în cele deja afectate. 

Richard Connor, autorul principal al raportului, a declarat că aproximativ 10% din populația globală „trăiește în prezent în zone cu un stres hidric ridicat sau critic”.  „În raportul nostru, spunem că până la 3,5 miliarde de oameni trăiesc în condiții de stres hidric cel puțin o lună pe an”, a declarat Connor pentru BBC.

Potrivit celui mai recent raport al ONU privind clima, publicat luni de grupul de experți IPCC, „aproximativ jumătate din populația lumii se confruntă în prezent cu deficit sever de apă pentru cel puțin o parte a anului”.

Richard Connor le-a spus reporterilor că „incertitudinile sunt în creștere” când vine vorba de aprovizionarea globală cu apă. „Dacă nu abordăm problema, cu siguranță va apărea o criză globală”, a mai transmis acesta.

Subsecretarul general al ONU, Usha Rao Monari, care este gazda oficială a Conferinței ONU privind apa, a declarat pentru BBC că resursele ar trebui gestionate cu mai multă atenție în viitor. „Există suficientă apă pe planetă dacă o gestionăm mai eficient decât am gestionat-o în ultimele decenii”, a spus aceasta.  

„Cred că va trebui să găsim noi modele de guvernare, noi modele de finanțare, noi modele de utilizare și reutilizare a apei. Cred că tehnologia și inovația vor juca un rol foarte important în ceea ce privește gestionarea sectorului apei și utilizarea acesteia”, a mai ținut să precizeze Usha Rao Monari.

Summitul ONU, găzduit în mod comun de guvernele din Tadjikistan și Țările de Jos, va reuni aproximativ 6.500 de participanți, inclusiv 100 de miniștri și câțiva șefi de stat și de guvern.

Citește și: Cercetătorii avertizează că lumea s-ar putea prăbuși într-un „ciclu apocaliptic” în lupta contra schimbărilor climatice

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri