Operațiunea de extragere a românilor din Afganistan, mai dificilă decât s-a anticipat. România a trimis un Hercules C-130

Data actualizării: Data publicării:
Avion Hercules C-130 în zbor.
Operațiunea de extragere a românilor din Afganistan, mai dificilă decât s-a anticipat. România a trimis un Hercules C-130.

Operațiunea de extragere a românilor din Afganistan se dovedește a fi mai dificlă decât părea, anunță Radu Tudor, pe site-ul său.

Este vorba despre 33 de cetățeni români, angajați ai unor instituții internaționale sau companii private ce operează în Afganistan. 15 din cei 33 și-au exprimat dorința de a părăsi orașul Kabul cu aeronava Hercules C-130 trimisă de Ministerul Apărării din România.

18 angajați români sunt implicați în diverse misiuni ale angajatorilor ce presupun încă prezența și contribuția lor. Unii dintre ei sunt implicați chiar în operațiunile de evacuare ale cetățenilor occidentali și afgani.

Până la sosirea aeronavei militare românești se va decide dacă și cei 18 se vor alătura celor 15, împreună cei 33 urmând să părăsească Afganistanul, spune Radu Tudor.

Citiți și:

VIDEO. Afganii din România, îngroziți de soarta rudelor: „Știm că nu poți să te agăți de avion, dar o fac de disperare, e ultimul nivel”

VIDEO. Controlor de zbor uluit după ce piloții unui avion care pleca din Kabul i-au spus câți oameni are la bord

VIDEO. Povestea dureroasă a unor migranți afgani intrați ilegal în România: Talibanii sunt peste tot, nu au milă. Totul s-a terminat acolo

Situația de securitate este complicată la Kabul, se ajunge foarte greu la aeroport, mii de militari americani păzesc înarmați turnul de control, platformele aeroportuare și pistele de aterizare și decolare. Focuri de armă au fost trase pentru a descuraja miile de afgani ce forțează gardurile de sârmă dimprejurul aeroportului.

Aeronava românească va decola dintr-o locație securizată, apropiată de Kabul, în momentul în care se poate produce joncțiunea cu echipa care aduce românii la aeroport în siguranță.

Din momentul în care avem românii pe aeroportul din Kabul, avionul Hercules decolează, aterizează în maxim o oră, a preluat pasagerii și a decolat urgent spre România, într-un zbor foarte lung, cu escală, mai scrie Tudor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri