Contracandidatul președintelui Ugandei la alegeri spune că armata i-a luat sub asediu casa

Data actualizării: Data publicării:
soldati inarmati in fata unui gard
Soldații ies din casa candidatului Bobi Wine la prezidențialele din Uganda. Foto: Profimedia Images

Soldați au luat sub asediu casa lui Bobi Wine, liderul opoziției din Uganda, a spus acesta, în timp ce voturile continuă să fie numărate în alegerile prezidențiale în care îl înfruntă pe actualul lider Yoweri Museveni, potrivit The Guardian.

“Suntem sub asediu”, a scris, pe Twitter, vedeta pop devenită politician. “Armata a sărit gardul și a preluat controlul asupra casei noastre”.

Președintele Yoweri Museveni este pe primul loc după numărarea unei prime părți a voturilor din cele mai urmărite alegeri care au avut loc în ultimii ani. Membrii ai opoziției au spus că votul a fost marcat de fraudă și violență.

O treime din voturi fiind numărate, Museveni a obținut mai mult de 65% din buletinele de vot și era în fața lui Wine în aproape toate regiunile. Wine, unul dintre cei 10 candidați ai opoziției, a câștigat aproape un sfert dintre voturi, potrivit autorității electorale din Uganda.

Wine, care a atras o mișcare de tineri în masă ce pun la încercare conducerea de 34 de ani a președintelui, a spus, vineri dimineața, în cadrul unei conferințe de presă, că locuitorii Ugandei ar trebui să respingă rezultatele.

“Sunt foarte încrezător că de departe l-am învins pe dictator”, a spus acesta. “Oamenii din Uganda au votat masiv pentru schimbarea conducerii de la o dictatură la un guvern democrat. Însă Museveni încearcă să facă să pară că este în frunte”.

Rezultatele sunt așteptate să fie anunțate până sâmbătă. Un candidat trebuie să câștige mai mult de 50% pentru a evita un alt doilea tur de scrutin.

Cozi imense s-au format joi în ziua alegerilor.

Miercuri și joi, blindate de transport de persoane cu mitraliere montate patrulau părți din capitala Kampala iar elicoptere ale armatei și drone de supraveghere zburau deasupra capitalei unde opoziția politică se bucura în mod tradițional de sprijin.

Perioada de dinaintea zilei alegerilor a fost marcată de represiuni împotriva rivalilor lui Museveni și a criticilor anti-guvernamentali dar și de atacuri fără precedent asupra presei și a activiștilor pentru drepturile omului.

Marți, Museveni a anunțat suspendarea rețelelor sociale și serviciilor de mesagerie precum Instagram, Twitter și WhatsApp, ca răspuns la acțiunea Facebook de a închide conturile oficialilor guvernamentali despre care gigantul tech spune că răspândeau dezinformări.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri