Ora de vară ar putea fi eliminată. Comisia Europeană va evalua situația

Data actualizării: Data publicării:
ceas
Foto: Shutterstock

Parlamentul European a votat o rezoluție referitoare la Directiva 2000/84/CE [4] (Directiva privind dispozițiile referitoare la orarul de vară), prin care îi cere Comisiei Europene să evalueze situația și, dacă este cazul, să propună modificarea sistemului actual privind ora de vară.

ceas
FOTO: Shutterstock

La sfârșitul anului trecut, Lituania a înaintat o cerere prin care îi cerea Uniunii Europene să renunțe la ora de vară. Asta pentru că era inutilă și punea în dificultate mare parte din locuitori. Lituania susținea că majoritatea oamenilor consideră enervant că trebui să-și adapteze ceasurile de două ori pe an.

Prin rezoluţia adoptată săptămâna trecută, Parlamentul European invită Comisia Europeană să evalueze situaţia şi, în cazul în care consideră că este necesar, să propună modificarea sistemului actual ("invită Comisia să realizeze o evaluare temeinică a Directivei 2000/84/CE și, dacă este necesar, să prezinte o propunere de revizuire a acesteia", Rezoluţia Parlamentului European din 8 februarie 2018 referitoare la dispozițiile privind schimbarea orei [5]).

Rezoluţia a fost susţinută de doar 70 de deputaţi, după ce mai multe organizaţii, printre care și Asociaţia împotriva dublei ore de vară, au denunţat schimbările de oră şi efectele lor nocive asupra sănătăţii, considerând „discutabile” economiile la energie realizate prin schimbarea orei. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene o evaluare „în profunzime” a avantajelor şi dezavantajelor schimbării orei în mod semestrial şi să prezinte „dacă este necesară” o revizuire a directivei care o organizează în cadrul Uniunii Europene, relatează Reuters.

Deputații europeni au acționat în consecință, după ce au luat în calcul mai multe variante. Prima ar fi disconfortul creat de schimbarea ceasului de două ori pe an, a celui fizic dar și biologic. În plus, deși s-a crezut că zilele mai lungi din timpul verii ajută la economisirea energiei, lucrurile stau puțin diferit. Unele studii au arătat că, în mare parte, energia este economisită, dar nu la nivelul scontat. 

Citește mai multe aici

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri