Orban: Actuala CCR e de partea celor care încalcă legea, e un îndemn la anarhie. Guvernul e împiedicat să apere sănătatea românilor

Data actualizării: Data publicării:
vizita-ludovic-orban-institutul-cantacuzino-inquam-ganea (1)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a criticat Curtea Constituțională pentru decizia de astăzi de a declara neconstituționale amenzile majorate pe perioada stării de urgență. Această decizie favorizează o minoritate și împiedică autoritățile să apere sănătatea românilor, a spus el.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ca și în alte decizii luate de actuala CCR, în perioada lui dragnea, și decizia asta arată că actuala CCR e de partea celor care încalcă legea, care încalcă reguile, sancționând pe toți cetățenii corecți, care au respecat reglementările, regulile impuse în perioada stării de urgență”, a spus premierul.

El a adăugat că est „șocat” de această decizie care are un „vădit caracter politic”.

Prin această decizie se poate ajunge la situația în care autoritățile să nu mai poată da amendă pentru regulile stabilite în perioada stării de urgență. Prin această decizie, guvernul, autoritățile se poate spune că aproape sunt împiedicate să apere sănătătatea și viața românilor pe durata stării de urgență”, a continuat Orban.

În opinia sa, CCR se situează în apărarea „minorității extrem de reduse care încalcă legea și nescotește majoritatea zdrobitoare a românilor, 98%, care s-au comportat în această perioa responsabil și au contribuit la limitarea răspândirii coronavirusului”.

Este o invitație pentru fiecare român să încalce legea, un îndemn la anarhie”, a mai spus Orban.

Curtea Constituțională a declarat neconstituțională ordonanța de urgență prin care au fost majorate amenzile date pentru încălcarea ordonanțelor militare.

CCR a admis sesizarea Avocatului Poporului, care susține că ordonanța de urgență nu este clară și previzibilă, iar faptele pentru care se pot da amenzi nu sunt individualizate.

Decizia CCR nu anulează automat amenzile date. Ele trebuie contestate în instanță de către cei care au fost amendați, a declarat Augustin Zegrean, fost președinte CCR, la Digi24.

De la începutul stării de urgenţă, în România au fost aplicate peste 300.000 de sancţiuni contravenţionale în valoare totală de peste 600 milioane lei (120 milioane euro) pentru nerespectarea restricţiilor instituite prin ordonanţele militare, în perioada stării de urgenţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri