Orban: Cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni e să nu țină cont de deciziile CCR, să acționeze responsabil

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Premierul Ludovic Orban a criticat la Digi24 decizia CCR  privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus. Orban a spus că le recomandă cetățenilor să nu țină cont de decizia CCR, ci să acționeze responsabil. El a subliniat că CCR nu e la prima decizie care zădărnicește măsurile de apărare a sănătății și vieții cetățenilor.

Ludovic Orban: "CCR nu e la prima decizie care zădărnicește eforturile noastre pentru a apăra sănătatea și viața cetățenilor. Între starea de urgență și de alertă a anulat amenzile și a interzis autorităților să dea amenzi în baza actelor normative care fuseseră în vigoare.

Recomandarea mea către cetățeni e să respecte reglementările în vigoare, pentru că sunt pentru a se proteja pe sine și pe ceilalți.

Cât timp ai fost în zona cu risc maxim sau în contact cu persoane infectate, în urma anchetei epidemiologice se constată asta, e posibil să fii infectat, trebuie să stai în izolare.

E cererea, recomandarea, rugămintea mea către cetățeni să nu țină cont de deciziile Curții Constituționale, să acționeze responsabil, ca până acum și chiar dacă va exista o perioadă până va exista o lege, aici depinde și de Parlament".

Moderator: Să nu țină cont de deciziile CCR?

Ludovic Orban: "Să țină cont de regulile normale și firești în astfel de situații".

Orban a subliniat că, în acest moment, dacă un pacient cu coronavirus cere să fie trimis acasă, nu poate fi împiedicat de managerul spitalului și nici nu poate fi luată față de el măsura izolării la domiciliu.

"Curtea cred că a trimis către publicare decizia. Oamenii să țină cont de toate regulile care trebuie aplicate în astfel de situații, care au avut bază legală. Cât vor fi 3, 4, 5 zile până se adoptă o lege de Parlament, aceste reguli trebuie respectate, pentru că sunt necesare pentru protejarea sănătății și vieții oamenilor".

Secretarul de stat Raed Arafat a trimis vineri o informare către prefecturi, prin care anunță că cetățenii nu mai pot fi ținuți în carantină sau izolare, după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei CCR privind neconstituționalitatea unor măsuri împotriva pandemiei de coronavirus.

Un alt efect al deciziei Curții Constituționale este că primii pacienți cu Covid-19 s-au externat la cerere din spital.

ÎAutoritățile nu mai au nicio posibilitate de a-i opri, după publicarea motivării deciziei Curții Constituționale.

Premierul Ludovic Orban a anunțat un nou proiect de lege care va fi adoptat în ședință de guvern la începutul săptămânii viitoare.

Citiți și:

Autoritățile nu îi mai pot ține pe români în izolare și carantină. Pacienții Covid au început să plece din spitale, începând de vineri

Redactare Georgiana Marina

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri