Orban: Creșterea pensiilor cu 14% a fost un efort uriaș. Sunt adeptul sistemului de indexare cu rata inflației

Data actualizării: Data publicării:
ludovic orban in parlament
Președintele PNL Ludovic Orban. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat marți că potrivit discuțiilor din Coaliție pe proiectul de buget, în 2021 nu vor fi creșteri de taxe și impozite. În privința majorării pensiilor, Orban a spus că este adeptul indexării cu rata inflației, ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 3% a pensiilor.

„Creșterea cu 14% a pensiilor a fost un efort uriaș pe care l-am făcut. Susțin recalcularea pensiilor. Nu înseamnă creșterea pensiilor, are obiectivul să facă dreptate pentru pensionari. Adică să echivaleze pensiile pentru contributivitate similară. Eu sunt adeptul sistemului de indexare care să țină cont de rata inflației. Să fie compensate cu rata inflației și până la 50% din creșterea salariului mediu brut pe economiei. Este o aberație să faci lege cu creșteri pe 4-5 ani cum a făcut PSD. De ce n-au făcut pe 100 de ani. Nu poți să faci astfel de anticipații. Ați văzut, a venit pandemia și a redus fondurile”, a declarat Orban.

Potrivit unor surse participante la discuțiile din coaliție, Guvernul încearcă să găsească bani pentru a închide bugetul, iar majorarea pensiilor în acest an ar putea fi cuprinsă între 3% (rata inflației) și 8-10%. 

Costul cu pensiile în bugetul din 2021 creşte deja cu aproape 8 miliarde de lei faţă de anul trecut, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu, care a mai precizat că tema indexării pensiilor cu rata inflaţiei va fi tratată potrivit legislaţiei în vigoare.

Fostul premier, Ludovic Orban, a mai spus că în acest an nu vor crește taxe și impozite.

„Nu există nicio creștere de taxe și impozite. Construcția bugetului se realizează, nu e o întârziere. Guvernul va finaliza proiectul până la începutul sesiunii parlamentare. Discuții sunt un pic mai complexe. Construcția bugetară e afectată de niște obiective, de niște ținte privitor la deficitul bugetar, necesitate de a asigura resurse financiare”, a mai declarat Ludovic Orban.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri