Organizația „Reporteri fără frontiere”: „Li s-a spus polițiștilor români să saboteze presa” la protestul din 10 august?

Data actualizării: Data publicării:
proteste omul in alb 180813_PARASCHIV_01_INQUAM_Photos_Alberto Grosescu
Foto: InquamPhotos/Alberto Groșescu

Organizația „Reporteri fără Frontiere” a anunțat că se alătură ActiveWatch, partenerul din România, în a condamna violențele comise de polițiști împotriva a 15 jurnaliști în timpul protestului din 10 august, se arată pe site-ul organizației. De asemenea, autoritățile române sunt somate public să facă lumină în ce s-a întâmplat în acea seară.

proteste omul in alb 180813_PARASCHIV_01_INQUAM_Photos_Alberto Grosescu
Foto: InquamPhotos/Alberto Groșescu

Citiţi şi: Dezinformare de stat. Cum s-a dat cu gaze în relaţia cu partenerii strategici

„Reporteri fără Frontiere” se întreabă dacă polițiștii au primit ordin să saboteze presa la protestul diasporei, în timp ce mii de români continuă se iasă în stradă pentru a protesta împotriva corupției și a cere demisia premierului.


CITIȚI ȘI:

Ioana Moldovan, jurnalistă agresată de jandarmi, la protest: „Proasta dracu, cine te-a pus să vii să faci poze?”

VIDEO. Jurnaliști Digi24, agresați de jandarmi. Mărturia reporterului Cristi Popa

Noi imagini cu jurnaliști agresați de jandarmi

Mărturia jurnalistului austriac agresat: Poliţiştii nu au mai făcut distincţia dintre cei buni şi cei răi

Mesajul Comisiei Europene, după agresarea jurnaliştilor în Piaţa Victoriei


Organizația ActiveWatch, parteneră „Reporteri fără Frontiere”, a condamnat la rândul ei, în data de 15 august, violențele la care au fost supuși jurnaliștii care documentau protestul din 10 august.

„Faptul că jandarmii au atacat mai mulți jurnaliști sugerează că au încercat în mod deliberat să prevină informarea publicului cu privire la felul în care au intervenit împotriva protestatarilor”, scria ActiveWatch.

„Reporteri fără  Frontiere” și ActiveWatch cer publicarea instrucțiunilor primite de jandarmi și felul în care au fost instruiți să se comporte cu jurnaliștii care acoperă evenimente publice. Cele două organizații cer, de asemenea, publicarea măsurilor aplicate atunci când ordinele nu sunt respectate.

Amintim că jurnaliști independeți sau de la instituții de presă precum Epoch Times România, ORF, Hotnews, Realitatea, Digi 24, Deutsche Welle, Agerpres, Casa Jurnalistului, Documentaria.ro au fost victime ale violențelor fizice sau verbale ale jandarmilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri