OUG pentru creșterea salariilor profesorilor este neconstituțională. Semnalul de alarmă tras de Consiliul Legislativ

Data actualizării: Data publicării:
protest profesori
Protestul cadrelor didactice FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul a adoptat joi OUG prin care vor fi crescute salariile angajaților din Educație, chiar dacă profesorii au respins oferta. Consiliul Legislativ a acordat aviz favorabil de legalitate ordonanței, dar a constatat că actul normativ a fost scris greșit și în această variantă este neconstituțional.

Andreea Dumitrescu, jurnalist Digi24: Principala problemă semnalată de Consiliul Legislativ, legată de OUG aprobată azi de Guvern, este tocmai faptul că a fost scrisă greșit și ar putea să nu treacă testul de constituționalitate.

Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil acestei OUG, însă a avut o serie de observații. Principala este aceea că majorarea salariilor prevăzută în această ordonanță face referire, de fapt, la anul 2022. Asta înseamnă că se încalcă un principiu extrem de important din punct de vedere constituțional, cel al neretroactivității. Mai exact, o lege nu poate veni acum cu prevederi care să afecteze trecutul.

OUG pentru majorarea salariilor profesorilor a fosyt scrisă greșit, iar din ea, așa cum este acum, reiese că salariile profesorilor ar fi trebuit să crească cu 1.000 lei încă din 2022, spune Consiliul Legislativ.

Acest lucru este imposibil, astfel că prevederea scrisă în acest fel este neconstituțională.

Dacă va fi sesizată această ordonanță la Curtea Constituțională, ea ar putea fi respinsă de judecători. Cu toate acestea, fiind vorba despre o ordonanță, sunt foarte puțini cei care pot face acest lucru, deci, cel mai probabil, asta nu se va întâmpla. Ce se poate întâmpla, însă, este ca profesorii să se adreseze instanțelor și să spune foarte clar că OUG dată de Guvern prevedere majorări salariale încă din 2022 și să își ceară banii din urmă.

Ar putea fi instanțe care să le dea acești bani sau ar putea să recurgă la CCR.

Acestea sunt doar scenarii deocamdată, dar care, așa cum arată ordonanța analizată de Consiliul Legislativ, sunt extrem de plauzibile.

Rămâne de văzut dacă forma care se va publica în Monitorul Oficial va avea aceste greșeli corectate, după semnalul de alarmă tras de Consiliul Legislativ.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri