Păgubiți, după ce au cumpărat pui cu gripă aviară. Păsările au murit în câteva zile, iar oamenii vor banii înapoi

Data actualizării: Data publicării:
Gaăini care se hrănesc într-o curte.
Păsările infectate cu gripa aviară de la ferma din Ungheni au ajuns în curțile oamenilor din zonă, cu numai câteva zile înainte să se confirme focarul. Foto: Captură TV Digi24

Păsările infectate cu gripa aviară de la ferma din Ungheni au ajuns în curțile oamenilor din zonă, cu numai câteva zile înainte să se confirme focarul. Gospodarii care au cumpărat păsări de acolo spun că au murit toate în câteva zile și acum vor banii înapoi. În acest moment, comerțul cu păsări vii este interzis pentru 30 de zile în România, conform unei decizii luate de Comitetul Național Pentru Situații de Urgență.

Reporter: Arătați-ne, unde-i țineați?
Bărbat: Aici, înăuntru.
Reporter: Și aici au murit?
Bărbat: Da! Anul trecut tot de la ei am cumpărat și nu am avut pierderi.

Localnicii din Chirileu, un sat învecinat cu orașul Ungheni din Mureș, unde a fost confirmat focarul de gripă aviară, au cumpărat pui în urmă cu două săptămâni chiar de la ferma în care a apărut focarul de gripă aviară.

Gheorghe Giurgiu, localnic: Am cumpărat puii, prima zi ne-au murit trei, dimineața. A doua zi 17, 15, în cinci zile au murit toți puii, 80 de pui. A sunat nevasta, a luat un număr de telefon de pe sacul de furaje... Într-adevar nu le-o dat ceva vaccin. Apoi m-am dus a doua zi și au zis că trebuie să scot puii să le facă operație doctorul de la DSV. Le-am spun că nu pun mâna pe ei, că i-am îngropat de o săptămână. Ne-au spus că recuperăm banii, sau s-ar putea să nu. Nu știu, ne tot poartă acum.
Reporter: Au mai pățit oamenii în sat?
Gheorghe Giurgiu: Nu numai în sat, peste tot prin zonă.
Reporter: Când i-ați cumpărat?
Gheorghe Giurgiu: În 20 aprilie, am factură.

Reprezentanții fermei de pui nu au putut fi contactați pentru un punct de vedere oficial.

Măriuța Pop, jurnalist Digi24: Ferma unde a fost confirmat focarul de gripă aviara cu 180.000 de păsări infectate este păzită de poliție. Pe o rază de aproximativ 3-10 km, polițiștii și jandarmii fac filtre, iar accesul în zonă este restricționat.

Toate păsările au fost sacrificate, iar ferma este acum în proces de dezinfecție. Pentru următoarele 30 de zile, comerțul ambulant cu păsări vii, o practică folosită des la sate în această perioadă, este interzis.

Reporter: De unde i-ați cumpărat?
Localnic: De la un vecin de aici, unul care aduce în fiecare an.
Reporter: Și cam câți aducea? Câte sute?
Localnic: Mulți. În 3-4 tranșe și vindea la fiecare casă... care își cumpăra.

Prin telefon, director ANSVSA: „Comercializarea de păsări se va putea efectua de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate e atestată”.

Gripa aviară se poate transmite de la păsări la om numai prin contact direct sau prin consumul de carne neprelucrată termic suficient. În Europa, Polonia este cea mai afectată de gripa aviară. Focare sunt și în Bulgaria, Ungaria sau Slovacia. Poliția de frontieră monitorizează atent importurile și în caz de suspiciuni, păsările intră în carantină 21 de zile.

Reporter: Măriuța Pop / Operator: Radu Tomuleț

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri