Papa Francisc în România. Veşmintele pe care Suveranul Pontif le va purta la Bucureşti şi Şumuleu Ciuc

Data publicării:
Papa Francisc în România. Veşmintele pe care Suveranul Pontif le va purta la Bucureşti şi Şumuleu Ciuc
Patru veşminte au fost create special pentru Sfânta Liturghie pe care Papa Francisc o va prezida vineri la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti. Unul va fi purtat de Sanctitatea Sa, iar celelalte trei sunt create pentru episcopi şi preoţi. Foto: Agerpres

Veşmintele pe care Papa Francisc le va purta la Bucureşti şi Şumuleu Ciuc, în cadrul vizitei de trei zile pe care o va întreprinde în ţara noastră, au fost create special, iar pentru deplasare, Sfântul Părinte va folosi o maşină românească şi două papamobile ce vor fi aduse de la Vatican, conform afirmaţiilor lui Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, scrie news.ro.

Patru veşminte au fost create special pentru Sfânta Liturghie pe care Papa Francisc o va prezida vineri la Catedrala Sfântul Iosif din Bucureşti. Unul va fi purtat de Sanctitatea Sa, iar celelalte trei sunt create pentru episcopi şi preoţi.

CITEȘTE ȘI: Vizită Papa Francisc. Harta restricțiilor de trafic din Capitală

Ele au fost realizate în Polonia, important furnizor de veşminte liturgice, după designul realizat de Comisia Liturgică. Sunt ornate cu câteva simboluri.

„Am spus ca şi pe veşmintele liturgice să regăsim elemente care sunt prezente deja în Catedrala Sf. Iosif. Este vorba despre crucea care se află pe bucata de marmură sub altarul Catedralei şi litera M, care a fost brodată pe spate, care înseamnă Maria. M-ul are toate literele incluse, de fapt”, a explicat Francisc Doboş, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.

Unul dintre veșmintele pe care le va purta Papa Francisc, creat de o româncă

Pentru Şumuleu Ciuc, designerul Cristina Sabău-Trifu din Satu Mare a creat veşmântul pe care Papa Francisc îl va purta pe 1 iunie.

CITEȘTE ȘI: Papa Francisc în România. Restricţii parţiale de trafic, sâmbătă şi duminică, la Miercurea Ciuc, Iaşi şi Blaj

Veşmântul a fost ornat, printr-un desen pe pânză, broderii, cusături cu fir auriu şi aţă colorată, cu imaginea statuii Fecioarei Maria de la Catedrala din Şumuleu Ciuc, biserica Mânăstirii Franciscane şi logo-ul vizitei papale, „Să mergem împreună!”.

Infula - simbolul episcopiei - pe care Sanctitatea Sa o va purta pe cap, precum şi dalmatica (veşmânt liturgic catolic, cu mâneci scurte), pe care o vor purta cei patru diaconi, au fost create de acelaşi designer.

CITEȘTE ȘI: Mesajul Papei Francisc, înainte de vizita în România

Cât priveşte modul de deplasare, Papa Francisc va folosi o maşină românească, a precizat Doboş pentru News.ro. De asemena, conform lui Doboş, şi de la Vatican vor fi aduse două papamobile.

Suveranul Pontif se va afla în ţara noastră de vineri până duminică, la invitaţia autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România.

CITEȘTE ȘI: Urmărește la Digi 24 călătoria apostolică a Papei Francisc în România

Pe parcursul celor trei zile, Sanctitatea Sa va vizita Bucureştiul, Iaşiul şi Blajul, precum şi sanctuarul marian de la Şumuleu Ciuc.

Vizita a fost pusă sub motto-ul „Să mergem împreună!” şi va avea în primul rând un caracter pastoral, dar va însuma şi importante valenţe ecumenice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri