Paradox la mare. Turiştii s-au plâns de frig şi la soare: „Am fugit de caniculă şi am ajuns în noiembrie”

Data publicării:
mare litoral

Mii de români au găsit răcoarea pe litoral. În ciuda căldurii toride, apa mării este rece. O spun şi specialiştii, nu doar turiştii care profită de răcoarea de la malul mării. Dacă temperatura în oraşe ajunge la 35 de grade Celsius, apa are doar 19 grade. Din acest motiv, nici măcar în mijlocul zilei când medicii recomandă să nu ne expunem, turiştii nu au abandonat şezlongurile.

Briza mării face mult mai uşor de suportat canicula, iar 20.000 de oameni au profitat de vremea mai racoroasa de pe litoral. Nu doar apa este rece, unii turişti s-au plâns că le e frig şi la soare din cauza vântului pătrunzător.

„E un pic cam frig, pentru o zi de 1 iulie e chiar rece. Din Bucureşti am fugit de caniculă şi am ajuns în luna noiembrie”, spune un bărbat.

Specialiştii au şi o explicaţie pentru apa rece din aceste zile.

Adrian Bâlbă, biolog marin: „Vântul de sud a mutat, a transferat această apă înspre nord, adică spre noi pe litoral, pe zona costieră românească. Apele reci au determinat şi răcirea aerului de deasupra şi, pe cale de consecinţă, cu două nopţi în urmă a fost ceaţă.

Din cauza fizicii care, să spunem aşa, îngreunează amestecul apelor mai sărate din sud şi reci cu cele mai dulci, de la suprafaţă, vom avea aşa o senzaţie ciudată, atunci când intrăm în mare şi simţim la picioare temperaturi consistent mai reduse a apelor de la adâncime dincolo de un metru, doi metri”.

Pasionaţii de sporturi nautice au profitat în schimb de vremea frumoasă.

„(Apa) Foarte foarte rece. (Rep.: Se poate intra fără echipament?) Nu prea”.

Şi în acest weekend, cele mai aglomerate sunt tot staţiunile Mamaia şi Vama Veche.

Deşi căldura nu se simte la fel ca în alte judeţe, şi Constanţa este sub cod portocaliu de caniculă, potrivit meteorologilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri