Parlamentarii renunță la proiecte atunci când se lovesc de critici

Data publicării:
parlament plen crop inquam photos
Foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Parlamentarii renunţă la proiecte atunci când se lovesc de critici. De multe ori, proiectele controversate nu mai sunt dezbătute pentru că aleşii se tem să nu piardă voturi. În alte cazuri, pentru a se calma spiritele, se apelează la Curtea Constituţională.

Nu de puţine ori parlamentarii ajung să renunţe la o propunere legislativă sau să o modifice, în momentul în care este criticată. De multe ori, proiectele controversate nu mai ajung la momentul dezbaterii, pentru că parlamentarii se tem să nu piardă voturi. În alte cazuri, pentru a se calma spiritele, se apelează la Curtea Constituţională.

Senatorul Andrei Voloşevici ar fi vrut ca directorii din instituțiile administrației centrale și locale sa fie numiţi în funcţii doar pe baza încrederii de care se bucură în faţa şefilor lor. A depus proiectul în Parlament, dar l-a retras după şase zile.

„Am știut de la început ca va fi un proiect controversat. Am propus un model practicat cu succes de atâția ani în Statele Unite ale Americii, acolo unde preşedintele nou ales schimbă, în mai puţin de o săptămână, circa 25.000 de funcţionari pentru a-şi pune în aplicare programul votat de cetăţeni”, afirmă Senatorului A. Voloşevic.

Critici a stârnit şi iniţiativa PNL privind prevenţia în sănătate. Iniţial, proiectul sancţiona pacienţii care refuzau programele de prevenţie şi care apoi aveau nevoie de tratament. După mai multe dezbateri, sancţiunile au fost eliminate.

Vă reamintesc că în 2007 - 2008 Programul Naţional de Evaluare a stării de sănătate s-a făcut în foarte bune condiţiuni. 70% s-a dus la medic, 30% nu. Nu erau sancţiuni, deci cine a vrut, s-a dus dar noi am cheltuit bani şi pentru ăia 30%”, spune Eugen Nicolaescu, liderul deputaţilor PNL.

PSD a încercat să dezincrimineze conflictul de interese pentru aleşii care şi-au angajat rude la cabinetul parlamentar înainte de 2013. În urma scandalului iscat, 76 dintre social-democraţii care l-au votat, au contestat proiectul la Curtea Constituţională.

„Dacă judecătorul Curţii Constituţionale, ne dă dreptate şi spune că e corect cum spunem noi, înseamnă că e obligatoriu pentru toată lumea”, spune Cătălin Rădulescu, deputat PSD.

Analiştii politici spun că unii aleşi depun intenţionat proiecte controversate.

Ştiu că au nevoie de popularitate şi atunci, dacă stârnesc scandal, pot câştiga în planul notorietăţii”, afirmă Bogdan Lefter, analist politic.

Au fost şi situaţii în care parlamentarii şi-au retras semnăturile de pe proiectele care au stârnit nemulţumirea electoratului. Este cazul legii care permite foştilor parlamentari să devină funcţionari publici fără concurs.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri